Posjeta vjerskim objektima u Sarajevu

Posjet vjerskim objektima 1U subotu 18. ožujka u sklopu projekta „Koračajmo zajedno“ organizirana je posjeta vjerskim objektima u Sarajevu u kojoj su sudjelovali mladi iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, srednjoškolci i studenti, različitih vjerskih i etničkih pripadnosti.

Posjeta je počela s okupljanjem mladih u crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru, gdje ih je pozdravio i dočekao vlč. Luka Brković, župnik. Mladima je govorio o povijesnom značaju i gradnji crkve, te je također objasnio unutrašnjost crkve. Osim toga vlč. Luka je mladima govorio o Korizmi, te kako se pripremati za Uskrs za vrijeme trajanja posta.

Posjet vjerskim objektima 8

Nakon toga, šetnjom kroz grad mladi su se uputili ka Staroj crkvi na Baščaršiji, posvećenoj Svetim Arhanđelima Mihailu i Gavrilu. Kustos crkve, Delibor Kajević, je sudionicima poželio dobrodošlicu, te ih proveo kroz unutrašnjost crkve i kroz muzej. Posebno zanimljivo za sve mlade bilo je to što se u crkvi nalaze mošti različitih svetaca, posebno značajna je ruka Sv. Tekle, te mošti nepoznatog djeteta, ispred koga se mnogi mole za zdravlje djece i potomstvo.

Posjet vjerskim objektima 9

Posjeta je nastavljena u Carevoj džamiji, jednoj od prvih džamija izgrađenih u Bosni i Hercegovini. O značaju i izgradnji ovog objekta govorio je Alija Gušić, koordinator na projektu „Koračajmo zajedno“, upoznavši sve mlade s unutrašnjošću džamije i njenim karakteristikama.
Zadnja posjeta upriličena je u Sinagogi, gdje je za sve mlade održao predavanje o Judaizmu, Igor Kožemjakin, vjerski službenik u Jevrejskoj zajednici u Sarajevu, upoznavši ih s osnovnim učenjima o Judaizmu, kao i o načinu života Jevreja u Sarajevu. Tijekom predavanja, sudionici ove posjete su imali mnogo pitanja s obzirom na to da su po prvi put posjetili jedan ovakav objekt.

Posjet vjerskim objektima 2

Posjeta vjerskim objektima u Sarajevu je na sve sudionike ostavila veliki utisak, mladi različitih vjerskih i etničkih pripadnosti su se upoznali međusobno, a također za mnoge je ovo bilo prvi put da posjete različite vjerske objekte.

Posjet vjerskim objektima 4

Nadežda Mojsilović