Studijsko putovanje stručnim centrima za prevenciju ovisnosti

RIPPO studijsko putovanje mart 2017 10Sudionici RIPPO projekta (Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti u BiH), njih 14, proveli su šest dana u razdoblju od 12. do 17. ožujka na studijskom putovanju u Austriji gdje su imali priliku upoznati se s konceptima prevencije ovisnosti koji se tamo primjenjuju.

Posjetom je bilo obuhvaćeno pet stručnih centara za prevenciju ovisnosti: VIVID (Grac), UA Prävention und Suchtkoordination (Klagenfurt), Institut für Suchtprävention (ISP) (Beč), Fachstelle für Suchtprävention NÖ (St. Pölten), Institut Suchtprävention pro mente Oberösterreich (Linc), te krovna organizacija Österreichische ARGE Suchtvorbeugung.
Cilj je bio upoznati djelovanje ovih centara, s posebnim fokusom na umrežavanje, odnos s državnim instancama, te programe, projekte i akcije koje provode.

U svim centrima RIPPO sudionici naišli su na izuzetno srdačnu dobrodošlicu, otvorenost, te stručnjake koji su nesebično podijelili svoje znanje, iskustvo i ideje.
Ova posjeta osvijestila je da su trenutne aktivnosti koje se provode u BiH na polju prevencije aktivnosti, iako nedovoljne, ipak aktualne, znanstveno utemeljene i u skladu s europskim trendovima, ali i otvorila prostor za razvoj sasvim novih aktivnosti i pristupa.

Preuzeto s: www.prevencija.ba