Edukacijom do uspješnih projekata

Edukacija za pisanje projekta 3Edukacija o pisanju projekata za aktivne mlade u župnim i lokalnim zajednicama, predstavnike Udruga, organizacija i za mlade koji rade s mladima održana je 25. ožujka u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II.

Piše: Josip Milanović

U organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u subotu, 25. ožujka uspješno je održana jednodnevna edukacija koja je okupila 20-ak mladih koji su radili na osnaživanju i unapređivanju znanja i vještina o pisanju projekata, kako bi postali ravnopravni pri sudjelovanju na natječajima, a posebno projektnom natječaju Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji dodjeljuje sredstva potpore projektnim aktivnostima formalnih i neformalnih skupina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Praktična primjena znanja

Na početku edukacije nazočne je pozdravio NCM-ov djelatnik Josip Milanović, te im predstavio rad i djelovanje Centra za mlade. Potom ih je upoznao s osnovnim elementima projektnog prijedloga, te elementima na koje treba obratiti posebnu pozornost pri apliciranju na projektni natječaj. U prvom dijelu edukacije mladi su doznali koja su najučinkovitija rješenja za određene probleme, te kako definirati uspješan i ostvariv cilj. Uz to su naučili napisati što kraći i produktivniji sažetak projekta – sadržaj koji vrlo često donatori jedino i pročitaju te na osnovu toga donesu odluku o podršci.

Edukacija za pisanje projekta 5Sudionici edukacije razgovarali su i o izgradnji čvrstog odnosa s korisnicima projekta, ali i o uspješnosti prikupljanja sredstava, projektnoj realizaciji te o izgradnji organizacije ili grupe. Podijeljeni u nekoliko skupina teorijsko znanje praktično su primijenili definirajući problem projekta kojeg su svojevoljno izabrali. Uz to su projektu dali naziv koji treba biti kratak, lako pamtljiv i zanimljiv kako bi privukao što veći broj korisnika.

Natječaj za mlade

Nazočne je pozdravio i prof. dr. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II., koji je u svom pozdravu naglasio da se svaka skupina natječe jedna protiv druge u idejama koje kreiraju za rad s mladima, te da svoje stečeno znanje na edukaciji daruju s drugima. U drugom dijelu edukacije NCM-ova djelatnica Nadežda Mojsilović s mladima je praktično primijenila teorijsko znanje. Na osnovu već formiranih skupina oni su, kroz pitanja iz projektne aplikacije NCM-a Ivan Pavao II.,detaljnije posvetili pozornost sažetku projekta, definiranju problema ali i aktivnostima koje bi pratile projektne ideje predstavljene na prvom dijelu edukacije (povezivanje mladih iz jednog dekanata; edukacija djece, nastavnog osoblja i roditelja…).

Edukacija za pisanje projekta 7Jednodnevna edukacija završena je predstavljanjem proračuna kao bitnog elementa projektnog prijedloga koji je nazočnima predstavila Marijana Miketek, djelatnica Centra. Kroz kratku i zanimljivu prezentaciju, sudionicima edukacije predstavljeno je na što veliku pažnju treba posvetiti pri kreiranju proračuna, te koje su stvari koje treba izbjegavati prilikom kreiranja istog. Nakon praktičnog rada u skupinama gdje su sudionici kreirali proračun za aktivnosti projekta kojeg su tijekom edukacija osmislili, susret je okončan evaluacijom i zajedničkim fotografiranjem.

Edukacija je dio projekta Fonda za financiranje malih grantova za podršku projektima mladih, a iz NCM-a podsjećaju kako će uskoro raspisati natječaj za dodjelu malih grantova za potporu projektima mladih na razini župnih zajednica i dekanata.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje se mladima iz Katoličkog školskog centra sv. Josip iz Sarajeva, mladim animatorima Katoličkog školskog centra Don Bosco iz Žepče, članovima Prijatelja maloga Isusa iz Gromiljaka, predstavnicima Katoličke obiteljske Udruge Milosrdno srce iz Novog Travnika, predstavnicima Katoličkog školskog centra sv. Pavao iz Zenice, predstavnicima Crvenog križa iz Kiseljaka, mladima župe sv. Ane iz Radunica, predstavniku Ureda za mlade Banjolučke biskupije, te mladim framašima iz Fojnice i Domaljevca na odvojenom vremenu za sudjelovanje u edukaciji, te njihovim voditeljima i župnicima na prepoznavanju značaja ovakve edukacije za što uspješniji rad mladih u našoj nadbiskupiji.

Edukacija za pisanje projekta 2