Treći Marijafest BiH okupio 15 glazbenih sastava

DSC 0834Nadbiskupijski centar za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. i Radio Marija BiH organizirali su 6. svibnja u prostorijama NCM-a u Sarajevu festival duhovne glazbe Marijafest BiH. Njegovo treće izdanje donijelo je niz novosti – službeni logo, radionice s glazbenicima i veći broj izvođača.

Događaj revijalnog karaktera, upriličen u Gospinu mjesecu svibnju te posvećen marijanskim pjesmama i mladima, započeo je svetom misom u kapelici Ivana Pavla II. Predvodio ju je povjerenik za mlade Banjolučke biskupije vlč. Boris Ljevak u koncelebraciji s vlč. Antom Ledićem i ravnateljem NCM-a vlč. Šimom Maršićem koji je nazočnima uputio riječi pozdrava i dobrodošlice, a misno slavlje glazbom je animirao bend Emaus.

Marijafest Misa

Vlč. Boris je u svojoj propovjedi razmišljao o mladosti i susretu s Isusom poručivši da ga mladi trebaju slijediti u svojoj svakodnevici punoj izazova. „Valja nam Krista ponovno vratiti, valja nam dopustiti da Krist pristupi našoj mladeži kako bi je ozdravio i uskrsnuo je iz njihove slabosti, da bi opet vratio vrednote koje bi mladi čovjek trebao imati – obitelj, domovina, Crkva…jasne ideale. Sve su to vrednote koje vidim jasno u vama koji ste danas došli i žrtvovali svoje vrijeme i sebe spremajući se za svoj nastup“, kazao je, između ostalog, vlč. Boris sudionicima festivala, koji su se nakon bogoslužja okupili na glazbene radionice kako bi pod vodstvom Marije i Davora Stipića osmislili tekst, melodiju i aranžman za himnu Marijafesta BiH.

DSC 0622Ove je godine festival dobio novu dimenziju, puno inovativniju. Ranijih su godina radionice bile statične i predavačke, a sada smo odlučili mladima pružiti prigodu da sami kreiraju taj dio programa. Nadamo se da će njihova skladba biti službena himna festivala. Ovom prilikom iskazujem i veliku zahvalnost Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske bez čije financijske podrške festival ne bi bio održan“, kazao nam je projekt kordinator iz NCM-a Josip Milanović koji je skupa s Danielom Vidović volonterkom Centra za mlade Ivan Pavao II., i Radija Marije BiH vodio festivalski program revijalnog karaktera.

DSC 0776 CopyPoslije uspješno obavljenog zadatka, festival su na radionicama osmišljenom pjesmom otvorili svi sudionici – njih oko 210 u 15 glazbenih sastava: Zbor Katoličkog školskog centra Sv. Josip (područna škola Stup), Mladi Vareški tamburaši, Bend Trinitas, Mladi župe sv. Ane, Radunice, Zbor mladih Santo (Mostar), Zbor mladih Prijatelji Maloga Isusa (Lug Brankovići), Zbor Radija Marija BiH, Zbor Anđeli, Bend Gorući Grm, VIS Ljubljeni Učenik, Mještoviti okrkestar i zbor mladih (Novi Travnik), Zbor mladih Spes, Bend Emaus, VIS Providenza (Mostar) i Bend Semper Magis. Potom je na veliko oduševljenje mnoštva okupljenih svaki sastav nastupio pojedinačno, a kako je festival revijalnog karaktera, mogle su se čuti i ranije izvedene i novoskaldane pjesme. Na kraju su i izvođači i organizatori bili zadovoljni nastupom i pratećim sadržajima koji su kvalitetnom glazbom slavili Boga i ponudili prigodu za prijateljske susrete.

DSC 0886NCM je kuća za mlade koji su aktivni i svojim talentima obogaćuju svoje župne zajednice. U tom smislu smatram da je ovaj festival, između ostalih projekata, važan u viziji i misiji ovog Centra, susretišta mladih i njihova rasta u vjeri, te njihova približavanja jednih drugima i Bogu. Marijafest BiH uvijek se događa na prvu subotu u svibnju. Nedavno je u Olovu započela posveta Prečistom Srcu Marijinu cijele naše nadbiskupije. U tom smislu mi ovdje želimo dati svoj doprinos i utjecati se zagovoru BDM“, istaknuo je ravnatelj NCM-a.

DSC 0844 Copy

Ravnatelj Radio Marije BiH p. Mate Anić izrazio je zadovoljstvo rastom manifestacije koja je ove godine ponudila veći broj izvođača u odnosu na ranija izdanja, kao i bolju tehničku logistiku. „Cilj nam je što više djece i mladih uključiti u pastoralni život Crkve“, rekao je p. Mate izrazivši nadu kako će Marijafest BiH u budućnosti još više rasti u smislu kvaliteta i broja izvođača.

Tekst i fotografije: Katolički tjednik

DSC 0836 Copy

{gallery}Marijafest_2017{/gallery}