Na današnji dan rođen sv. Ivan Pavao II.

Ivan Pavao

Na današnji dan, 18. svibnja, rođen je sv. Ivan Pavao II., zaštitnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih, ali zasigurno i omiljeni papa među mladima.

Poznato je da su mladi uživali posebnu naklonost Pape. Volio je mlade, a i oni njega. I danas ga vole. Da, vole ga jer njegove poruke odišu jednakom svježinom, životnošću i dubokim smislom, kao nekoć dok ih je izgovarao. Nisu to bile riječi važne samo zbog toga što ih  izgovara jedan papa ili zbog toga što su brojne i kičaste. Važile su i važe zbog toga što odražavaju nevjerojatno povjerenje. Uz povjerenje, spontano se vezalo i ohrabrenje. Znao je Papa da je mladost snažna, da može mijenjati svijet, ali i da je ranjiva, katkad prevrtljiva i sklona pukim zanosima.

Ipak, povjerenje nikada nije splasnulo, kao ni ohrabrenje za dizanje iz blata i odvažan nastavak puta. Mogli bismo reći da je čak i ostavio svijet u ruke mladih nakon što su mu snage klonule: Vi ste mladi, a papa je star i pomalo umoran., rekao bi. Poznavao je i vjetrenjače s kojima se mladi bore, ali je zato sam odlučio biti „vjetar u leđa“. Svojim mislima, riječima i gestama oživljavao je i Isusove riječi: U svijetu imate nevolju, ali hrabri budite: ja sam pobijedio svijet.(Iv 16, 33) Znao je ovaj dobri starac da je mladost danas zasigurno više nego ikada izložena opasnostima koje im žele poljuljati osnovne vjerske i obiteljske vrijednosti. Znao je i da mladi, često iz neznanja, upadaju u klopke svijeta. Zbog toga je bio svjedok Kristove zaštite, ali i učitelj mladih.

Dragi mladi, dopustite da vam povjerim svoju nadu: vi morate biti graditelji., riječi su dragog nama Pape. Opravdajmo povjerenje koje je u nas polagao Papa, ali i mnogi drugi koji slijede njegov primjer. Ne bojte se! Širom otvorite vrata Kristu! – i danas su žive njegove riječi kojima nas hrabri u graditeljskom pothvatu, a zasigurno i moli za nas naš Papa, prijatelj mladih.

M.P.