MEKT team se sastao u Brnu

Mekt BrnoU utorak i srijedu, 16. i 17. svibnja, sastali su se članovi MEKT teama, u Brnu, u Češkoj Republici. MEKT team za pastoral mladih je nastao 2004., u Mariazellu, u Austriju kao inicijativa nastala iz dotadašnjeg okupljanja pod nazivom Srednjoeuropski katolički dan.

Danas MEKT postoji kao međunarodna platforma za umrežavanje, održavanje kontakata i partnerstava. Otkako je kreiran, MEKT team se sastaje dva puta godišnje kako bi, pored već navedenih zajedničkih ciljeva, razmijenio ideje i planove pastoralnih aktivnosti koje provode u svojim zemljama, te dobre prakse.

Zemlje članice ovog tima danas su: Austrija, Češka Republika, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Poljska, te Bosna i Hercegovina koju u ovom timu, u ime Ureda za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, predstavlja Minja Todorović. Ovaj susret je započeo u utorak popodne susretom s biskupom brnskim Vojtěchom Cikrleom.

Članovi teama su tako imali priliku upoznati biskupa Cikrlea s realnostima iz kojih dolaze, kao i s radom i djelovanjem MEKT-a, te se ovom prilikom zahvaliti za ljubaznost i gostoprimstvo. Članovi su zajedno sudjelovali u svetoj misi, u katedrali svetog Petra i Pavla koja je jedan od najznačajnijih arhitektonskih spomenika u Južnoj Moravskoj.

Drugi dan sastanka se održao u mirnom selu, nedaleko od Brna, pod nazivom Osová Bítýška. Tamo je smješten Centar za mlade Mamre gdje živi nekoliko mladih ljudi koji svojim nesebičnim radom i doprinosu održavanju imanja, ali i aktivnostima za mlade. Pored uobičajenih nacionalnih izvještaja, ovo je bila prilika za razmjenu ideja u pripremi za Sinodu 2018. Svi članovi su se složili oko jednog, a to je da je ova Sinoda poziv svim mladim ljudima da se pokrenu i doprinosu promjenama kako u svojim lokalnim zajednicama, tako i cijeloj Katoličkoj Crkvi. Osim toga, ovo je bila prilika za razmjenu ideje o nastavku suradnje, te nekim budućim susretima i projektima.

Minja Todorović