DJELATNICI ZAJEDNIČKIM PUTOVANJEM OBILJEŽILI 10 GODINA POSTOJANJA NCM “IVAN PAVAO II.”

venecija 1U razdoblju od 19. do 24. svibnja 2017., djelatnici i ravnatelj vlč. Šimo Maršić, zajedničkim putovanjem obilježili su 10 godina postojanja NCM „Ivan Pavao II.“, koji je službeno  registriran 2007. godine, s tim da je Ured za mlade Vrhbosanske nadbiskupije djelovao još od 2004. godine u prostorijama Vrhbosanskog ordinarijata. Po uzoru na zaštitnika sv. Ivana Pavla II. – papu putnika, putovanje je imalo za cilj duhovno i kulturno obogaćivanje djelatnika, ali i njihovo međusobno upoznavanje, kako bi što uspješnije zajedničkim snagama ostvarivali svoje poslanje u radu s mladima. Prvi dio putovanja bio je posvećen upoznavanju Italije, gdje su u Villaggio San Paolu, svoj zajednički odmor započeli slavljem sv. mise. U riznicu sjećanja, ostale su utisnute i sličice preostalih dana zajedničkog  odmora, iz primorskih gradova Istarskog poluotoka.

venecija2Prva destinacija bila je Padova – grad sv. Antuna Padovanskog. U ovom gradu, djelatnici  su posjetili najprije baziliku sv. Justine, u kojoj se čuvaju relikvije sv. Luke evanđeliste. Zasigurno najveći dojam, ostavio je posjet bazilici sv. Antuna, u kojoj su se imali priliku pomoliti  na svečevom grobu. Sv. Antun je bio veliki propovjednik, te je njegov neraspadnut jezik, kao znak veličine Božje,  izložen također u ovoj bazilici. Diveći se slavnom djelu talijanskog kipara Donatella – Gattamelata, koje krasi trg ispred bazilike, djelatnici su se uputili prema najvećem talijanskom trgu Prato della Vale, koji čuva skulpture oko 70 nekoć plemenitih padovskih građana.

venecija3Poslijepodnevne sate obilježio je posjet kraljici Jadrana – Veneciji, poznatoj po slavnoj prošlosti, ali i neobičnoj isprepletenosti građevina i kanala, koje povezuju neumorni gondolijeri. Dijelovi grada povezani su brojnim mostovima, od kojih se najviše ističe Ponte Rialto, koji premošćuje Grand Canal. Most uzdala (Ponte dei Sospiri),  Trg sv. Marka sa istoimenom  bazilikom, Duždeva palača i ostale velebne građevine, izazivale su nevjerojatno divljenje zbog svog odraza ljepote koja je nastala iz suglasja čovjekove kreativnosti i veličanstva prirode.

venecija5Nezaobilazan dio putovanja, bio je i Trst. Uživajući u šetnji Trgom ujedinjenja Italije, djelatnici su okončali prvi dio putovanja, te krenuli otkrivati ljepote Istarskog krajolika,  počevši od primorskih gradića Umaga i Poreča. 

venecija7Sljedeći dan bio je rezerviran za upoznavanje Rovinja, jednog od turistički najposjećenijih jadranskih bisera, u kojemu su, uz šum mora, uživali promatrajući tradicionalnu arhitekturu ovog dijela Crvene Istre.

venecija6Poslijepodnevne sate istoga dana,  iskoristili su za posjet Puli, koja čuva brojne tragove rimske vladavine. Nezaobilazan dio turističkog razgledavanja, bila je slavna pulska Arena, jedan od najvećih sačuvanih rimskih amfiteatara. Prolaskom kroz Dvojna vrata, gdje je nekoć inspiraciju tražio i poznati engleski pisac James Joyce, uputili su se prema forumu i drugim znamenitim građevinama.

venecija15Kruna putovanja bio je posjet primorskoj kraljici podno Učke – Opatiji, u kojoj su se dogodili začetci razvoja turizma u Republici Hrvatskoj, te koja i danas odiše predivnim šetališima i plažama.

venecija8Zahvalni Gospodinu za predivne trenutke zajedničkog druženja, odmora, duhovnog i kulturnog rasta, djelatnici su se vratili odmorni i svježi, s mišlju kako mogu i žele zajedničkim snagama još više raditi s mladima, nastojeći i njih potaknuti na otkrivanje bogatstva i ljepote svjetskog prostranstva, koje zrcali neizmjernu veličinu Božjeg stvaralačkog kista.

M.P.