Nastavljaju se dobre suradnje

Predstavljanje aktivnosti Centra 2Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ugostio je 30. rujna mlade iz njemačke organizacije katoličke mladeži Bund der Deutschen Katolischen Jugend (BDKJ) iz Düsseldorfa. 

BDKJ je krovna organizacija za 17 udruga mladih katolika. Najvažnija misija ovog saveza je zastupati interese svojih članova u politici, Crkvi i društvu. BDKJ je jedna od najvećih udruga u Njemačkoj i okuplja oko 660 000 djece i mladih, od 7 do 28 godina.

Povod ovom posjetu bila je želja mladih Nijemaca da pobliže upoznaju povijest i ljepote Bosne i Hercegovine, kao i ono čime se danas bave mladi stanovnici naše zemlje. Veliko zanimanje pokazali su za projekt međureligijskog dijaloga koji se u Centru za mlade uspješno realizira već nekoliko godina.
Za ovu prigodu mladi koordinatori ovog projekta, Nadežda Mojsilović, predstavnica Srpske Pravoslavne Crkve, Alija Gušić, predstavnik Islamske zajednice, te Marija Puljić, predstavnica Katoličke Crkve, predočili su aktivnosti projekta Koračajmo zajedno, kao i ovogodišnje uspješne rezultate NCM-a, poput ekumenskog ljetnog kampa za mlade.

Predstavljanje projekta Koracajmo zajednoPoslije prikazane prezentacije te nakon što su čuli koliki odjek i kakvu važnost ovaj međureligijski projekt ima za mlade u BiH, mladi Nijemci su podijelili vlastita iskustva u pogledu ove tematike koju u posljednje vrijeme imaju i u svojoj zemlji s obzirom na sve veći val doseljenika s Bliskog istoka. Njemački gosti pokazali su veliko zanimanje i za druge projekte NCM-a, kao što su volonterska akcija mladih 72 sata bez kompromisa i pilot projekt Iuvenes Fructus koji je ove godine započeo s implementacijom u Kornici u Bosanskoj Posavini, a za prezentaciju tih aktivnosti bili su zaduženi Ivana Klačar i Josip Milanović, djelatnici Centra za mlade.

Urucuivanje poklonaSljedeće godine, 2018., organizirat će se peta volonterska akcija u sklopu projekta 72 sata bez kompromisa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a budući da sama ideja ovog projekta potječe iz Njemačke, ova skupina je pokazala veliko zanimanje za suradnju ovih dviju organizacija. Tijekom programa u NCM-u došlo je do razmjene simboličnih darova, kao što su majice, cekeri i dokumentacija akcije 72 sata bez kompromisa.

Iuvenes Fructus, kao inicijativa koja okuplja mlade u ruralnom dijelu sjeverne Bosne, mladima iz Njemačke bila je posebno zanimljiva jer se u posljednje vrijeme dosta mladih Nijemaca vraća zemlji i poljoprivredi, napuštajući tako velike urbane aglomeracije. 

Pored razmjene poslovnih iskustava u radu s mladima, gosti, kao i djelatnici NCM-a za pastoral mladih Ivan Pavao II., imali su prigodu kroz neformalno druženje razmijeniti više iskustava, međusobno se upoznati te razgovarati o mogućim, budućim zajedničkim idejama nekih novih projektnih aktivnosti za razmjenu mladih iz Njemačke i iz Bosne i Hercegovine.

Minja Todorović