Regionalni uredi

Regionalni ured Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Travniku

 

Krajem listopada, 2015. godine, u prostorijama Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku otvoren je prvi Regionalni ured za mlade koji je u službi mladih koji žive na području župa Središnje Bosne. Otvorenjem prvog Regionalnog ureda za mlade započela je nova razvojna vizija Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji kroz projekte i aktivnosti ovoga Ureda pokazuje skrb za mlade i njihove potrebe i izvan velikih centara.

Regionalni ured za mlade u Travniku koji okuplja mlade iz urbanih i ruralnih sredina tijekom trajanja školske i akademske godine okuplja stotine mladih koji imaju priliku sudjelovati u raznim projektima i aktivnostima Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koje se realiziraju u prostorijama KŠC-a u Travniku, ali i u prostorijama Centra za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Tako mladi iz Središnje Bosne imaju priliku sudjelovati u međureligijskim, ekumenskim projektima, projektu formacije animatora, prevencije ovisnosti kod mladih, sudjelovati na raznim putovanjima, studijskim posjetama, dodatnim edukacijama i sl. Posebnost prvog Regionalnog ureda za mlade je svakako sekcija animatora-volontera koja broji veliki broj članova koji osim sudjelovanja u aktivnostima Centra za mlade kreiraju i realiziraju programe za učenike osnovne i srednje škole Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku.

U sklopu Regionalnog ureda u Travniku mladi imaju priliku sudjelovati i na raznim programima u Austriji, Njemačkoj i sl.

Regionalni ured Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Posavini

 

U svibnju 2018. godine u Kornici u Bosanskoj Posavini svečano je otvoren drugi Regionalni ured za mlade koja mladima iz ovog dijela Bosne i Hercegovine nudi priliku za sudjelovanjem u aktivnostima kreiranim u cilju njihova duhovnog i odgojnoj napretka.

U sklopu Regionalnog ureda u Posavini, mladi imaju priliku sudjelovati u brojnim projektima i aktivnostima Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. kao što su projekti Koračajmo zajedno, Škola volonterizma, Prevencija ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje, volonterska akcija 72 sata bez kompromisa i sl. Posebnost Regionalnog ureda u Posavini je svakako i poljoprivredni projekt Iuvenes Fructus koji već nekoliko godina okuplja mlade, zainteresirane za rad i usavršanje u voćarstvu. Zahvaljujući suradnji s Srednjom stručnom školom iz Orašja, te obiteljskom poduzeću Zorg In d.o.o iz Kornice mladi iz Posavine, ali i drugih dijelova BiH imaju priliku steči teorijsko i praktično znanje o poljoprivredi, s posebnim naglaskom o voćarstvu te osigurati sebi sredstva za pokretanje vlastitog biznisa.

Kroz rad i djelovanje Regionalnog ureda u Posavini ostvarena je suradnja i s Centrom za edukaciju i rehabilitaciju Kuća nade u Odžaku gdje uz vodstvo voditeljice Regionalnog ureda u Posavini, Amande Đogaš, korisnici Centra sudjeluju na radionicama i edukacijama. Također, važno je naglasiti da program Formacije animatora- Mladi za mlade, osim realiziranja u Sarajevu i Travniku, već nekoliko godina uspješno se realizira i u Pastoralnom centru za mlade u Odžaku gdje se trenutno nalazi Regionalni ured za mlade iz Posavine.