IZDVOJENO
Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Najava izložbe "Camino- Hodočašće" autora Ilije Orkića

Camino hodocasce plakat 2019Izložba fotografija El camino koje je tijekom hodočašća u Španjolskoj prema grobu Svetog Jakova snimio velečasni Ilija Orkić održat će se 12. veljače 2019. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. na adresi Gatačka 18. Organizator izložbe je Centar za mlade Ivan Pavao II. iz Sarajeva i ogranak Matice hrvatske u Žepču a početak je u 19 sati. 

Od mnoštva fotografija za izložbu je izrađeno njih 40, koje dočaravaju put, osobe, pejzaže i mjesta kroz koja se prolazi ali i na svojevrstan način govore i o promišljanju hodočasnika tijekom puta.
El Camino ili jednostavno Camino - Put je po značaju i broju hodočasnika, nakon Isusovog groba i groba Svetog Petra u Rimu, treće po značaju među katolicima. Iako su mnoga Gospina svetišta brojnije posjećena, radi se o hodočašću na grob apostola Jakova, koji je bio među važnijim Isusovim učenicima.

el camino 52 bCamino Francese (francuska ruta) je put u razdaljini od osamsto kilometara koje hodočasnici prelazi pješice već tisuću godina. Hodočašće započinje u Francuskoj u mjestu St. Jean-Pied d Port, desetak kilometara od Španjolske granice; ide preko Pirineja i polako se spušta u lijepu i prostranu ravnicu u Španjolskoj. Zatim se pješači kroz pokrajinu Navara prema gradu Pamploni (na baskijskom jeziku Iruña); nadalje prema Burgosu gdje je jedna od najljepših i najvećih katedrala na svijetu. Potom prema gradu Leonu i završava na grobu Svetog Jakova apostola u mjestu Santiago de Campostela. Većina hodočasnika se zaputi i do Finis terre – mjesta udaljenog od Santiaga osamdesetak kilometara, zvanog još i Kraj svijeta.

el camino 42Na grob Svetog Jakova hodočaste mnogi iz raznih smjerova, a „Camino“ pješice ili na biciklu godišnje napravi od 100 do 200 tisuća osoba iz cijelog svijeta. Među njima su najbrojniji katolici, ali ima i pravoslavnih, protestanata, ateista, ljudi u potrazi za Bogom i u rješavanju osobnih nedoumica. Najbrojniji su hodočasnici iz Španjolske, Italije, Francuske, Koreje, Njemačke... Ali ih ima i iz Rusije, Kine, Brazila, Australije, Južnoafričke Republike, Bosne i Hercegovine, Hrvatske. Sedamdesetih godina 20 stoljeća jedan španjolski svećenik je prošao cijeli put markirajući ga tako da je na svakih dvjestotinjak metara postavio žute strjelice, a duž cijelog puta postoje i takozvani Albergue, kuće gdje hodočasnici mogu prenoćiti. Hodočasnici nabave putovnicu „Credential“ u koju se dobije pečat u svakom mjestu, koji perigrinima (hodočasnicima) omogućuje pomoć u putu, određene privilegije i popuste u restoranima, trgovinama, prenoćištima, i td.

Ilija Orkić župnik je u župi sv. Ane u Radunicama kod Žepča. Rođen je 1969. godine u Vidovicama, a postao svećenik vrhbosanske nadbiskupije 1996. godine

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Veljača 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE