IZDVOJENO
Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

MOŽEMO NENASILNO

Djelatnici na seminaruOd 1. do 3. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u Sarajevu održan je edukativni trening na temu Nenasilno djelovanje za djelatnike tog centra za mlade. Trening pod sloganom Možemo nenasilno održali su teolozi i supružnici Ana i Otto Raffai, članovi organizacije Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND). Kroz aktivno sudjelovanje ravnatelj i uposlenici NCM-a imali su prigodu razgovarati ali i upoznati više modela nenasilne komunikacije, te se tijekom vježbe informirati o više načina transformacije sukoba. 

Način djelovanja

Da je nenasilna komunikacija životni stav i način djelovanja, te da ga svatko treba smatrati snagom za otpor pasivnom prihvaćanju nepravednih stanja u društvu, kroz trodnevni trening djelatnici su učili o važnosti slušanja sugovornika. Dobre vibracije među NCM-ovim djelatnicima temelj su dobre komunikacije i odnosa s mladima s kojima surađuju, što je pokazao i program treninga. Prvi dio treninga bio je posvećen temama promatranja, parafrazi, važnosti komunikacije u „ja govoru“ te kontrolirani dijalog. Već sljedećeg dana sudionici su razgovarali o važnosti ponašanja svake osobe u sukobu, analizi te transformaciji sukoba, dok je posljednji dan treninga bio u znaku afirmacije sebe, značaja i važnosti nenasilnog izgovora kritike, davanja osvrta te evaluacije.

Dodatna edukacija

Tijekom treninga povezanost duhovnosti, društvenog angažmana i proučavanja očitovala se kroz sve radionice i vježbe na kojima je naglasak stavljen na poštivanje sugovornika, dobronamjernost, jasno suprotstavljanje nepravdi, hrabrost suočavanja s izazovima ali i na uvjerenje da uvijek postoji rješenje za bilo koji situaciju u kojoj se svatko može pronaći.
Svaki je čovjek sposoban sam ili udružujući se utjecati na sadašnjost kako bi rasla solidarnost, kako bi se njegovalo prihvaćanje različitosti, te ustrajalo u traženju novih načina rješavanja problema i sukoba bez dominacije jednih nad drugima.

Trening nenasilnog djelovanja za djelatnike NCM-a samo je dio njihove dodatne edukacije za što bolju i uspješniju suradnju u radu s mladima.

Josip Milanović

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Svibanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE