IZDVOJENO
Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Stereotipi i predrasude iz vlastite perspektive

16558679 10210134097362772 451970245 nU subotu, 4. veljače 2017. godine, u župi sv. Ignacija na Grbavici u Sarajevu, u organizaciji Udruge „Radio Marija“, u okviru projekta „Snaga zajedništva“, upriličena je jednodnevna radionica na temu „Stereotipi i predrasude iz vlastite perspektive“. Cilj radionice je bio educirati mlade o četiri vjere u Bosni i Hercegovini (judaizmu, islamu, pravoslavlju i katoličanstvu) te potaknuti ih na razmišljanje o predrasudama koje su plod nepoznavanja drugoga i drugačijeg.

Radionici su nazočili i vršnjački edukatori Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, koji daju svoj doprinos realizaciji međureligijskog projekta „Koračajmo zajedno“. Na početku radionice, mlade je pozdravila koordinatorica mr. katoličke teologije Vanja Ivković, a zatim je uslijedilo predavanje p. Mate Anića na temu „Između stava i straha“, u kojemu je osvrt dat na aktualne probleme današnjice. Pater je osobito naglasak stavio na nužnost ugrađivanja biblijskih načela prilikom definiranja odnosa prema izbjegličkoj krizi, pozivajući se i na riječi pape Franje.

U nastavku je uslijedilo izlaganje Marine Rajner, voditeljica Jevrejske zajednice u Tuzli, na temu „Predrasude iz Judaizma“ te Munevere Hrbat Rahmanović, nastavnica islamskog vjeronauka u Tuzli, na temu „Žena muslimanka – diskriminacije i predrasude“. U poslijepodnevnim satima o predrasudama kao otežavajućem faktoru progresa pravoslavlja i kršćanstva uopće, mladima je progovorio pravoslavni sveštenik otac Branislav Sekulić, koji je naglasio da formiranje i izricanje tvrdnji bez činjenica u konačnici rezultira zatvorenošću prema drugim vjerskim zajednicama, te da je međusobno upoznavanje najbolji način za razbijanje stereotipa. Sva predavanja su bila isprepletena aktivnim sudjelovanjem mladih u diskusijama i rješavanju date problematike iz prespektive četiriju vjera, koje zajedno počivaju na univerzalnom načelu dobroga. Nakon kratkog rada po skupinama, uslijedila je podjela zahvalnica za sudjelovanje te posjet crkvi sv. Ignacija.

Osim što su mladi po prvi put imali priliku na jednom mjestu slušati pripadnike različitih vjera o istoj problemskoj situaciji, važnost ove radionice je i u njihovom međusobnom upoznavanju. Također, budući da je svaki sudionik ujedno i aktivni član unutar svoje vjerske zajednice, radionica je iznjedrila kvalitetne diskusije i autentične zaključke, koji daju opravdanu nadu i povjerenje u mlade da mogu biti stupovi suživota i bolje današnjice u Bosni i Hercegovini.

Marija Puljić

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Svibanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE