Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Mladi iz Bosne i Hercegovine na Internacionalnom forumu mladih u Rimu

48125726097 73dacef21e zOd 19. do 22. lipnja u Rimu je održan 11. Međunarodni forum mladih kojemu je tema Sinodalno putovanje mladih i odraslih u Crkvi. Ovo je posljednja etapa procesa čiji je središnji dio bila Biskupska sinoda u listopadu 2018. godine. Više od 200 mladih kroz nekoliko dana iznosilo je svoja mišljenja, iskustva i prijedloge na temu mladih u akciji u sinodalnoj Crkvi.

48125637771 abe616e828 kNa otvaranju programa kardinal Kevin Farrell naglasio je da svi dolazimo iz različitih zemalja i različitih okolnosti te drugima predstavljamo svoje Crkve. Kroz zajedničke aktivnosti - radove po skupinama, panele, predavanja i druženja – mladi su dijelili svoja iskustva i mišljenja o posljednjem objavljenom dokumentu, te ideje za provedbu tih riječi u djelo. Krist živi! To je naslov Papine pobudnice koju je potpisao 25. ožujka i na kojoj se temelji ovaj susret. „Naš Gospodin živi, on nas voli i naš je prijatelj. To nikada ne smijemo zaboraviti“, istaknuo je papa u navedenoj pobudnici te naglasio kako ovim dokumentom želi prenijeti poruku da su mladi sadašnjost Crkve - ne prošlost, ne budućnost, nego sadašnjost! To nam jasno naglašava napisanim redcima u Christus vivit.

Pitanje je koliko su mladi toga svjesni. Koliko su svjesni da mogu doprinijeti poboljšanju u njihovoj svakodnevnici, u radu župe, biskupije, pa i Crkve u cijelosti. Koliko često sami preuzimaju inicijativu i pozivaju druge na suradnju.. Ovo sinodalno putovanje koje u središte stavlja mlade u hodu s odraslima upravo govori kolika je snaga u rukama mladih katolika. Naglašava da postoji netko koga zanima što mladost ima za reći! Sada papa Franjo, stoga i biskupi i svećenici u mjestima i župnim zajednicama, pozivaju na budnost i aktivnost mladih u cijelom procesu napredovanja i zajedničkog hoda k tomu cilju. Upravo je to bio razlog dolaska mnogih mladih iz cijeloga svijeta. Ti ljudi su energični, puni želje za radom, mladi s mnoštvom pitanja, koji su voljni zasukati rukave i stvoriti nešto svojim rukama, podmetnuti leđa i pokušati napraviti nešto od čega će buduće generacije imati koristi. Mladi iz cijeloga svijeta okupili su se s istim ciljem - slušati druge i dijeliti svoja iskustva i mišljenja.

48125671348 e62f57f3cc kTo su mladi ispunjeni radošću u čijim srcima Krist živi. U subotu, na posljednji dan Foruma, susreli smo se s Papom na trgu svetoga Petra. Cijelo ovo putovanje zaključio je ohrabrujućim riječima. Sinoda nikada ne završava, ona predstavlja naš zajednički hod, dijalog, proces koji traje. Mi nismo važan dio Crkve, mi jesmo Crkva! Bosnu i Hercegovinu na ovom značajnom susretu kao predstavnici Biskupske konferencije BIH, predstavljali su Nikolina Zovko i Josip Milanović

Nikolina Zovko

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Listopad 2019
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE