Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

4 stvari na koje djeca i mladi trebaju paziti na društvenim mrežama

SM 1000x500Draga djeco i mladi, svjesni smo da su vam važne aktivnosti u virtualnom svijetu. Podržavamo vaše istraživanje interneta, iskorištavanje svih prednosti koje on nudi, kao i razvijanje vaše kreativnosti i inovativnosti. U nastavku smo vam naveli neke smjernice kako odgovorno koristiti moderne tehnologije, zaštititi se i kome se obratiti za pomoć ukoliko doživite neko neugodno i neželjeno iskustvo.

1. PRIJATELJI NA DRUŠTVENOJ MREŽI

Kako biraš svoje prijatelje na Facebooku? Poznaješ li sve osobno ili imaš prijatelja koje nikada nisi vidio/jela uživo? Kako možeš biti siguran/na da su to osobe za koje se predstavljaju? Zabavno je upoznavati nove osobe, dijeliti iskustva s njima, učiti od njih. No, prijateljstvo s nepoznatom osobom na društvenoj mreži jest kao da puštaš stranca s ulice u svoj dnevni boravak. Želiš li da stranci gledaju tvoje fotografije, komentiraju tvoje statuse ili imaju saznanja gdje se nalaziš u kojem trenutku (ako imaš uključenu aplikaciju lociranja)? Budi oprezan/na koga prihvaćaš za prijatelja! Bilo bi dobro da to budu osobe koje poznaješ uživo ili za koje pouzdano znaš da se ne predstavljaju lažno.
2. KOMUNIKACIJA S NEPOZNATIM OSOBAMA
Nikada nismo sigurni tko je osoba koja se skriva iza svog profila. Jednostavno je skinuti fotografiju s interneta, predstaviti se lažnim imenom s ciljem da se dođe do neke osobe. Budi oprezan/na u razgovoru s nepoznatim osobama, posebno ako te traži da vaše poznanstvo ostane vaša tajna ili ukoliko traži da se nađete bez znanja roditelja, na mjestu gdje nema puno ljudi. Odrasle osobe s lošim namjerama, pedofili, mogu prilagoditi komunikaciju da zaista dobiješ osjećaj da je riječ o tvom vršnjaku. Ukoliko ta osoba nema skrivene namjere, neće imati ništa protiv da se prvi puta nađete s roditeljima na javnom mjestu.
3. FOTOGRAFIJE
Zabavno je stavljati svoje fotografije na društvenu mrežu. Djeca i mladi se najčešće osjećaju dobro dok im drugi “lajkaju” fotografije, komentiraju, daju komplimente. No, važno je da budeš kritičan/na prema tome koje fotografije stavljaš na društvenu mrežu. Fotografije putem kojih se može prepoznati gdje živiš, u koju školu ideš nikako ne stavljaj na internet, posebno ako imaš prijatelje koje ne poznaješ uživo. Važno je ne zaboraviti da postavljenu fotografiju drugi mogu “skinuti” i sačuvati, a kasnije je teško kontrolirati što se s njom događa i tko ju sve ima. Također, ukoliko želiš staviti fotografiju na kojoj su tvoji vršnjaci, važno je provjeriti s njima slažu li se s time da fotografiju objaviš. Za svaku fotografiju koju postavljaš na Facebook u postavkama možeš odrediti tko ju smije vidjeti. Mladi se žele osjećati lijepo i privlačno i često stavljaju fotografije u neprimjerenoj odjeći. To nije dobar način kako dobiti pozornost vršnjaka, već je i rizik da osobama s lošim namjerama budete meta interesa.
4. GRUPE MRŽNJE
Nasilje koje se događa na školskom hodniku danas se prenosi u virtualni svijet. Ružne riječi, psovke i omalovažavanje ponekad se prenose na društvene mreže u obliku otvaranja grupa mržnji. “Svi koji mrze Marka iz 7.b neka lajkaju ovu grupu” jest primjer grupe mržnje gdje djeca, a ponekad i odrasle osobe vrijeđaju pojedino dijete ili skupinu djece. Ponekad koriste i fotografije djece, mijenjaju ih u programima, dodaju uvredljiv tekst na fotografijama. Takve stranice može lajkati bilo tko i dijete može doživjeti uvrede od strane velikoga broja osoba, često i nepoznatih. Otvaranjem grupa mržnje krše se prava djece te one predstavljaju oblik nasilja nad djecom. Također, ovakvo ponašanje je zakonom kažnjivo.
NEKE OD LOŠIH STVARI KOJE TI SE MOGU DOGODITI OD VRŠNJAKA SU:
• dobivanje uvredljive poruke na internetu ili mobitelu
• objavljivanje neistina o tebi
• korištenje tvojih fotografija bez tvog dopuštenja
• otvaranje lažnog profila s tvojim imenom
• otvaranje grupe mržnje
• objavljivanje videa u kojem si ti bez tvog dopuštenja
• dobivanje poruke seksualnog sadržaja
NEKE OD LOŠIH STVARI KOJE TI SE MOGU DOGODITI OD ODRASLE OSOBE SU:
• dobivanje poruke seksualnog sadržaja
• ispitivanje o tvojim osobnim informacijama
• ispitivanje o tvojim fotografijama
• slanje uvredljivih poruka
• iskazivanje želje da se nađe s tobom
• traženje da se diraš po intimnim dijelovima tijela ili da pričaš o svojim seksualnim iskustvima
Ako si nešto od navedeneog doživio/jela o tome obavezno obavijesti roditelje i/ili stručnjake u školi (učitelja, razrednika, pedagoga ili psihologa)!
Nitko se nema pravo ponašati na način koji te može povrijediti i zato je važno zaštititi se na način da se povjeriš odrasloj osobi kojoj vjeruješ. 
JOŠ NEKA PRAVILA ZA SIGURNO KORIŠTENJE INTERNETA ZA DJECU I MLADE:
• Nikad nikome ne otkrivaj svoju lozinku.
• Nikad nemoj odavati informacije o pravom identitetu (svoje ime i prezime, ime i prezime roditelja, broj telefona, kućnu adresu, radno mjesto roditelja, naziv škole, broj kreditne kartice roditelja). Bez obzira na to koliko simpatično netko djelovao preko interneta, ta osoba je ipak stranac, koji može biti i osoba loših namjera.
• Nikad ne prihvaćaj poklon u zamjenu za adresu, fotografiju ili neku drugu informaciju bez dozvole roditelja.
• Nikad ne šalji fotografiju ili opis sebe niti članova obitelji.
I TI SI ODGOVORAN/ODGOVORNA ZA SIGURNOST DRUGIH NA INTERNETU!
• Ne šalji uvredljive poruke!
• Ne otvaraj grupe mržnje!
• Ne objavljuj fotografije i filmove drugih bez njihovog dopuštenja!
• Ne podržavaj lajkanjem bilo kakav oblik nasilja, odnosno ponašanje koje može povrijediti drugoga!

Izvor: Sigurno surfanje - Hrabri telefon (medijskapismenost.hr)

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Svibanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE