Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Uspješno završena prva Demokratska Akademija

DSC 0539 CopyPrva Demokratska Akademija u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. na kojoj je sudjelovalo 30 mladih iz Sarajeva, Kiseljaka,  Travnika i Zenice uspješno je završena.
Kroz vrijeme trajanja Akademije mladi su imali priliku kroz različite interaktivne radionice i predavanja učiti o demokraciji, ljudskim pravima, nadograđivati se međusobno kroz rasprave te razvijati timski duh. Posebnost ove Akademije je bila zajednički rad suidionika na Deklaraciji koju je na kraju pročitala sudionica Ivana Smoljo: 
 
DSC 0508 Copy
DEKLARACIJU O SUDJELOVANJU MLADIH U PROCESIMA ODLUČIVANJA I PROMOCIJI DEMOKRATSKIH VRIJEDNOSTI U PROCESU OBRAZOVANJA
 
• Deklaracija poziva na promociju mira, dobrote, jedinstva i teži k ostvarenju bolje budućnosti za sve članove društva;
• Deklaracija poziva formalni i neformalni obrazovni sektor da stvori potrebne preduvjete za promociju obrazovanja o funkcioniranju sustava donošenja odluka u Bosni i Hercegovini te načinu sudjelovanja mladih u izbornim procesima;
• Deklaracijom pozivamo mlade da se što aktivnije uključe u proces upoznavanja vlastitih prava, ali i zadacima u procesu promocije demokratskih vrijednosti u našem društvu;
• Statistike o sudjelovanju mladih u izbornim procesima u Bosni i Hercegovini su poražavajuće. Pozivamo, stoga, sve naše vršnjake koji imaju pravo glasa, kao i one koji će to pravo moći uskoro ostvariti, da se educiraju i sudjeluju u izbornim procesima;
• Pozivamo mlade da se što aktivnije uključe u proces stvaranja pozitivnih vrijednosti u našem društvu kroz udruživanje, volontiranje, dodatno obrazovanje, stvaranje zajedništva i jednakosti te slušanje potreba drugih članova društva;
• Pozivamo mlade da kroz praktični rad postanu nositelji promjena i uzor drugim članovima društva;
• Pozivamo donositelje odluka na svim razinama odlučivanja da uključe mlade u aktivnosti i procese koji se direktno tiču sudjelovanja mladih u izbornim i drugim procesima, te time olakšaju život mladima;
• Ovom Deklaracijom ohrabrujemo donositelje odluka da revidiraju zakonodavstvo koje se tiče zapošljavanja mladih, uključivanja mladih ispod 18 godina u tržište rada, kreiranja ekonomskih politika za mlade, stvaranja preduvjeta za razvoj učeničkih servisa i stvaranja preduvjeta za financijsko osamostaljivanje mladih.
Ova Deklaracija prvi je korak nas mladih u procesu stvaranja i kreiranja bolje budućnosti, te stvaranja društva jednakih mogućnosti. Neka ova Deklaracija bude nositelj dobrih vijesti i promjena u našem društvu!
 
 
 
DSC 0652 Copy
Na kraju programa  svim sudionicima Demokratske Akademije  dodijeljeni su certifikati kao kruna njihove jednogodišnje edukacije o temeljnim vrijednostima demokracije.
 
O svom iskustvu Demokratske akademije, progovorili su i sami sudionici:
 
Ovogodišnja akademija je najljepše iskustvo koje mi je pruženo. Upoznala sam mnogo mladih i perspektivnih ljudi koji su mi za kratko vrijeme postali bliski prijatelji. Edukatori imaju sjajan način prenošenja znanja kroz predavanja i kreativne radionice. Sretna sam što sam došla ovdje i jedva čekam sljedeću godinu da upoznam još prijatelja i proširim znanje . (Vanesa Stanić)
 
Ovo je bilo jedno jako lijepo iskustvo. Puno toga smo naučili o vrijednostima demokracije. Ovaj projekt nam je pokazao na koji se način mi mladi možemo uključiti u proces odlučivanja. Pozivam svoje vršnjake da sudjeluju u ovom projektu te budu pokretači promjena. (Nikolina Malić)
 
Fantastičan program, mnogo druženja i zabave. Radionice su kreativne i bogate sadržajem te sam stekla nova znanja. Upoznala sam mnogo prijatelja s kojima imam mnogo toga zajedničkog. Radujem se sljedećem susretu. (Iman Gunjević)
 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Kolovoz 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE