Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Poremeti svoje planove! - razmišljanje uz nedjeljna čitanja

6. ned. kČitanja ove nedjelje su svojevrsna predpriprava koja nas potiču da što kvalitetnije razmislimo kako ćemo se pripremiti za naš najveći blagdan. Sva čitanja, bilo izravno bilo neizravno, govore o čistoći.

Korizma je vrijeme napredovanja u čistoći. Mnogo puta smo imali priliku čuti kako je korizma vrijeme molitve, posta i dobrih djela. I nije da se ne slažemo s time, nego nekako uvijek se odlučimo na jedno od ovo troje za našu pripravu u korizmi, a bolje bi bilo sve troje. I onda, u najvećem slučaju, odabermo post. Ponekad nam se zna dogoditi da nam se prikrade pravi razlog zašto smo to odabrali: zato što će možda biti najlakše, korisno, zdravo, još ćemo pri tome uštedjet ili ćemo porasti u tuđim očima. Potrebno je da pročistimo svoje motive. Možda će nam biti od pomoći i drugačiji način odricanja od onog na koji smo navikli: odricanje od neljubaznosti, srditosti, nezadovoljstva, nestrpljivosti, brige, ogovaranja, kritike, sebičnosti, osvetoljubljivosti, ispraznog pričanja, nepravde, iskorištavanja drugih, lijenosti, neumjerenosti, škrtosti, zavisti, laži. Ove korizme pokušajmo imati vremena za sve: molitvu, post i dobra djela. Darujmo vrijeme Bogu, sebi i bližnjima. Molitva nam jako može pomoći u otkrivanju kako da pravedno raspodijelimo vrijeme. U današnjem evanđelju vidimo kako je neki gubavac poremetio Isusovu planiranu raspodjelu vremena. Ponekad i mi znamo drugima poremetiti planove, a oni su možda to vrijeme htjeli posvetiti Bogu, sebi ili drugima. Zato ove korizme, prije nego li poremetimo nekomu planove, pokušajmo biti uviđajni da li će netko ispaštati zbog nas. Neka nam primjer svetog Pavla vazda bude u srcu, tj. da nastojimo uvijek činiti sve na slavu Božju.

Stipica Lešić

Prvo čitanje
Lev 13, 1-2.45-46
Neka je gubavcu stan izvan tabora.
Čitanje Levitskog zakonika
Reče Gospodin Mojsiju i Aronu:
»Ako se kome na koži pojavi oteklina ili lišaj ili bjelkasta pjega što bi bila nagovještaj gube na koži njegova tijela, neka se takav dovede svećeniku Aronu ili kojemu od njegovih sinova svećenika.
Onaj koji se bude ogubavio, neka nosi rasparanu odjeću; kosa neka mu je raščupana; gornju usnu neka prekrije i viče: ’Nečist! Nečist!’ Sve dok na njemu bude bolest, neka nečistim ostane, a kako je nečist, neka stanuje nasamo: neka mu je stan izvan tabora.«
Riječ Gospodnja.


Otpjevni psalam
Ps 32, 1-2.5.11
Pripjev:
Utočište ti si moje, radošću me spasenja okružuješ.
Blažen onaj kome je grijeh otpušten,
kome je zločin pokriven!
Blago čovjeku kome Gospodin ne ubraja krivnju
i u čijem duhu nema prijevare!

Grijeh svoj tebi priznah
i krivnju svoju više ne skrivah.
Rekoh: »Priznat ću Gospodinu prijestup svoj«,
i ti si mi krivnju grijeha oprostio.

Radujte se Gospodinu i kličite, pravedni,
kličite svi koji ste srca čestita!


Drugo čitanje
1Kor 10, 31 – 11, 1
Nasljedovatelji moji budite, kao što sam i ja Kristov.
Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima
Braćo: Ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. Ne budite na sablazan ni Židovima, ni Grcima, ni Crkvi Božjoj, kao što i ja svima u svemu ugađam ne tražeći svoju korist, nego što koristi mnogima na spasenje.
Nasljedovatelji moji budite, kao što sam i ja Kristov.
Riječ Gospodnja.


Evanđelje
Mk 1, 40-45
I odmah nesta s njega gube i očisti se.
Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!« I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: »Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.« Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.
Riječ Gospodnja.

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE