Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Plodovi kraljevstva Božjeg

1.n.k.K. 1Čitanja prve korizmene nedjelje nam donose nastavak izvještaja iz Knjige postanka o općem potopu. Nakon potopa dolazi novi početak. I Krist se sprema za novi početak, početak svog javnog djelovanja. Raspoznavanje novog početka u vrijeme Noino jest duga. Raspoznavanje novog početka u Isusovo vrijeme jest dolazak kraljevstva Božjeg. Dolazak kraljevstva Božjeg od vremena Krista pa sve do danas vidljiv je na mnogo načina. Mnogi su plodovi po kojima ga možemo prepoznati.

Čak ako smo i sumnjičavi, nije razlog da se obeshrabrimo, jer ni sam Ivan Kristitelj nije bio apsolutno siguran je li Krist Onaj kojeg trebaju čekati. Isus mu ne odgovara izravno, nego: Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje (Mt 11,5). Ovakvih plodova imamo i danas, kao i onih nutarnjih: vjera, nada, ljubav, mir, radost, pobožnost, poniznost. Svi su oni dokaz dolaska kraljevstva Božjeg, doduše skrivenog i otajstvenog kraljevstva Božjeg. I apostol Petar govori o novom početku. To je početak koji nastupa Isusovom smrću. I sama korizma je novi početak. Pitanje je: kako mi ulazimo u novi početak? Želimo li uopće ući u novi početak? Ako je odgovor potvrdan, onda na trenutak dopustimo si zamisliti trenutak u kojem mi, umjesto Ivana Krstitelja, pitamo Krista, preko svojih učenika, je li On Onaj kojeg treba čekati. Zamislimo da nam je stigao isti odgovor koji je dobio Ivan Krstitelj. Ako li nas zadovolji odgovor te se odlučimo na novi početak, eto još jednog ploda dolaska kraljevstva Božjeg. Dobar način za ulazak u novi početak možemo pronaći u psalmu. Ponizno i poučljivo, prihvatajući da ne znamo sve i da ne trebamo sve znati, a ono najbitnije što trebamo znati nalazi se u Svetom pismu. U Svetom pismu se nalazi sve što je potrebno za naše spasenje. Baš iz tog razloga Crkva nikad ne obvezuje svoje vjernike na vjerovanje u privatne objave, nego ih poštuje i vjernicima stavlja na volju.

Stipica Lešić


Prvo čitanje
Post 9, 8-15
Savez Božji s Noom, izbavljenim od voda potopa.
Čitanje Knjige Postanka
Ovo reče Bog Noi i njegovim sinovima s njim: »Evo, sklapam savez svoj s vama i s vašim potomstvom poslije vas i sa svim živim stvorovima što su s vama: s pticama, sa stokom, sa svim zvijerima, sa svime što je s vama izišlo iz korablje – sa svim živim stvorovima na zemlji. Uspostavljam savez svoj s vama te nikad više vode potopne neće uništiti živa bića niti će ikad više potop zemlju opustošiti.«
I reče Bog: »A ovo znamen je saveza koji stavljam između sebe i vas i svih živih bića što su s vama za naraštaje dovijeka: Dugu svoju u oblak stavljam, da znamenom bude saveza između mene i zemlje. Kad oblake nad zemlju navučem i dúga se u oblaku pokaže, spomenut ću se saveza svoga, saveza između mene i vas i stvorenja svakoga živog: potopa više neće biti da uništi svako biće.«
Riječ Gospodnja.


Otpjevni psalam
Ps 25, 4bc-5ab.6-7bc.8-9
Pripjev:
Sve su staze tvoje, Gospodine, ljubav i istina za one koji čuvaju Savez tvoj.
Pokaži mi, Gospodine, putove svoje,
nauči me svojim stazama!
Istinom me svojom vodi i pouči me
jer ti si Bog, moj Spasitelj.

Spomeni se, Gospodine, svoje nježnosti
i ljubavi svoje dovijeka.
Spomeni me se po svojoj ljubavi –
radi dobrote svoje, Gospodine!

Gospodin je sama dobrota i pravednost:
grešnike on na put privodi.
On ponizne u pravdi vodi
i uči malene putu svome.


Drugo čitanje
1Pt 3, 18-22
Vas sada spasava protulik korablje – krštenje.
Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola
Ljubljeni: Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu – ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu. U njemu otiđe i propovijedati duhovima u tamnici koji bijahu nekoć nepokorni, kad ih ono Božja strpljivost iščekivaše, u vrijeme Noino, dok se gradila korablja u kojoj nekolicina, to jest osam duša, bî spašena vodom. Njezin protulik, krštenje – ne odlaganje tjelesne nečistoće, nego molitva za dobru savjest upravljena Bogu – i vas sada spasava po uskrsnuću Isusa Krista koji, uzašavši na nebo, jest zdesna Bogu, pošto mu bijahu pokoreni anđeli, vlasti i sile.
Riječ Gospodnja.


Evanđelje
Mk 1, 12-15
Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu.
Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.
A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«
Riječ Gospodnja.

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Prosinac 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE