Valentinovo - Emaus

fb.pngyt.pngin

Power of Youth – Razmjena mladih u okviru projekta Youth United – YOU!

Caritas. razmjenaPreko 35 mladih iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije okupilo se od 19. do 25. srpnja 2018. godine u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu na razmjeni mladih pod nazivom Power of Youth (Snaga mladih). Ova razmjena predstavlja središnji događaj u okviru projekta Youth United – YOU! koji financira Europska Unija, kroz Erasmus + program, a provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa Caritasom Slovenije, Caritasom Srbije i ukupno 15 organizacija mladih iz ovih zemalja.

Cilj projekta je osnaživanje organizacija koje rade s mladima, poticanje multietničke suradnje i međureligijskog dijaloga. Tijekom boravka u Sarajevu sudionici, koji pripadaju različitim organizacijama, nacijama i vjerama, imali su priliku da se upoznaju i druže, posjete glavni grad Bosne i Hercegovine i njegove znamenitosti i da kroz interaktivan pristup govore o predrasudama, stereotipima, ljudskim pravima i demokraciji.

U subotu 21. srpnja mladi su zajedno posjetili Begovu džamiju, katoličku katedralu Presvetog Srca Isusova gdje im je Mons. Anto Meštrović predstavio katoličanstvo u Sarajevu, povijest katedrale i unutarnje uređenje, te su posjetili Sabornu pravoslavnu crkvu u centru Sarajeva, gdje su imali priliku da upoznaju više o običajima, sličnostima i različitostima između kršćanstva (pravoslavlja i katoličanstva), islama i judaizma. Nakon posjete proširili su znanje o osnovnim pojmovima vezanim za ove religije, kroz radionicu koju su organizirali predstavnici organizacije Youth for Peace iz Bosne i Hercegovine.

U narednim danima sudionici su imali priliku da, kroz zabavni program interkulturnih večeri, predstave zemlje iz kojih dolaze, nauče o sličnostima i različitostima kultura kojima pripadaju, da razgovaraju o problemima mladih u ove tri zemlje i predlože kako da se utiče na njih, da istaknu primjere dobre prakse, kao i da planiraju kampanju podizanja svesti o situaciji mladih u regiji i potrebi izgradnje bolje budućnosti za sve, koja će biti provedena tijekom sljedeće godine u okviru projekta Youth United – YOU!.

Jasmin (BIH): Stekao sam puno novih prijatelja, nova iskustva, koja do sad nisam doživio. Veoma mi je žao što se svi rastajemo i nadam se da ćemo se uskoro opet vidjeti, na seminarima, da se još više družimo, zabavljamo i steknemo nova znanja.

Zala (Slovenija): Nisam imala očekivanja prije ove razmjene mladih, jer svaki put kada negdje dođem sa svojim očekivanjima, ona obično ne budu ispunjena. Ono što sam ovdje naučila mogu ponijeti u život, jer sam saznala o sebi da i ja brzo stvaram predrasude. Ako prebrzo nešto misliš o drugoj osobi možeš da uništiš buduća prijateljstva. Da sam na ovoj razmjeni nastupila u skladu s predrasudama ne bih ovako brzo stekla prijatelje.

Marija (Srbija): Bilo mi je prelijepo, stekla sam nova iskustva, radionice su bile vrlo korisne. Susrela sam se s novim kulturama i religijama, za što nisam imala priliku u Beogradu. Koliko god da se mi razlikujemo (jezik, nacija, kultura), svi smo isti i ovdje smo zaboravili na te različitosti.

Podsjećamo, u projektu je sudjelovala i Renata Glavnika kao predstavnica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. 

Preuzeto s: www.caritas.ba

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Veljača 2019
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE