Valentinovo - Emaus

fb.pngyt.pngin

POWER: Održan okrugli stol na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom

Okrugli stol u Sarajevu 5Na okruglom stolu koji je održan u četvrtak, 04.10.2018. u sklopu projekta P.O.W.E.R na temu Stvaranja novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, okupili su se predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija, udruga osoba s invaliditetom, partnerske organizacije, predstavnici privrednih društava i institucija koje već zapošljavaju osobe s invaliditetom.

Okrugli stol u Sarajevu 2Moderator okruglog stola, Zlatko Malić iz Caritasa Bosne i Hercegovine, prisutnima je predstavio ciljeve i zadatke projeka P.O.W.E.R te ukratko govorio o dosadašnjim rezultatima i planiranim aktivnostima. Rezultate istraživanja o obrazovnim potrebama osoba s invaliditetom i istraživanja o zapošljavanju osoba s invaliditetom predstavila je Cecilija Petrović. Istraživanja koja su se provela u BiH i Crnoj Gori ponudila su veliki broj pokazatelja, ali i konkretnih preporuka kada je u pitanju obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Između ostalog potrebno je obogatiti obrazovnu ponudu za osobe sa invaliditetom, uskladiti zakonske regulative, unaprijediti sustav evidencije nezaposlenih OSI, povezati sustave socijalne zaštite, obrazovanja i zapošljavanja OSI i sl.

Sabina Zubčević, iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH predstavila je statističke pokazatelje i konkretne mjere podrške za zapošljavanje osoba sa invaliditetom naglasivši: Projekt P.O.W.E.R i ovom prilikom daje nam mogućnost da informiramo o aktualnostima, gdje smo raspisali Javni poziv za zapošljavanje osoba s invaliditetom u vrijednosti od 7.000.000,00 KM, a koji će uključivati zapošljavanje za oko 600 osoba s invaliditetom. Također, objavljen je Javni poziv za podršku programima koji će u vrijednosti od 2.000.000,00 KM podržati programe rehabilitacije, razvoja i održivosti zaposlenosti osoba s invaliditetom- kazala je Zubčević.

Sudionici su kroz diskusiju imali mogućnost dati svoje prijedloge i sugestije o temama poput: prepreke i mogućnosti za zapošljavanje OSI, socijalno poduzetništvo i socijalne inovacije, utjecaj poslodavaca i korisničkih udruženja na proces zapošljavanja i druge. Sudionici okruglog stola su zaključili kako je potrebno uložiti više energije u proces zapošljavanja osoba sa invaliditetom, povezati tržište rada, obrazovni sistem te podići svijest u javnosti i kod poslodavaca o potrebi zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Okrugli stol u Sarajevu 4Projekt P.O.W.E.R. financira Europska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega Europska unija financira 390.800 eura. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt traje dvije godine i realizira se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Veljača 2019
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE