Valentinovo - Emaus

fb.pngyt.pngin

Otpusno pismo – razmišljanje uz čitanja 27. nedjelje kroz godinu

Family Law Banner 42Današnje evanđelje potvrda je kako su sve do vremena Isusa, pa i kasnije, ženina prava obezvrjeđivana. Za razliku od okolnih naroda Židovi su prednjačili daleko u poštivanju žene, čak je i ona mogla dati otpusno pismo u izvanrednim slučajevima. Obezvređivanje prava žena i nakon Isusa su još dugo potrajala. I danas su vidljiva i to na različitim područjima.

Tko je krivac tomu? Koga danas možemo kriviti za to? Samo muškarce? Ne, premda i oni u velikoj mjeri doprinose tomu. Ta ista odgovornost spada i na žene. Odgovornost je teško matematički podijeliti. Zato je najbolje kada bismo svi mi preispitali sebe i odgovorili si na pitanje koliko smo mi tomu pridonijeli i to promijenili. I nije da se samo ženama oduzima dostojanstvo, muškarcima također. Na različite načine se to radi: pogledom, odgojem, uvjerenjem, predrasudama – i sve to činimo javno.
Današnja rasprava dovodi u pitanje samo dostojanstvo braka i prava na one koji si prisvajaju brak proglasiti nevažećim. Farizeji ruše dostojanstvo braka, a Isus ruši muškarčevo (i ženino) polaganje prava na brak. Bog je onaj koji daje vrijednost braku. Tu vrijednost braka je Isus, kroz Katoličku Crkvu, uveličao na sakrament. Ako bolje pročitamo evanđelje vidjet ćemo kako Isus nije rekao da i žene mogu pisati otpusna pisma. Samo Bog „piše otpusna pisma“. U Katoličkoj Crkvi postoji rastava od stola i postelje. Ta rastava ne poništava sakrament braka, nego ide u najboljoj želji za dobrobit vjernika. Božja zamisao je samo jedan brak između muškarca i žene.
U mjesecu listopadu, kada molimo zagovor Blažene Djevice Marije po krunici, ujedinimo svoje nakane na vraćanje dostojanstva braka, kao i dostojanstvo žene i muškarca.

Stipica Lešić

Prvo čitanje
Post 2, 18-24
I dvoje njih bit će jedno tijelo.
Čitanje Knjige Postanka
Reče Gospodin, Bog: »Nije dobro da čovjek bude sam! Načinit ću mu pomoć kao što je on.«
Tada Gospodin, Bog, oblikova od zemlje sve životinje poljske i sve ptice nebeske i privede ih čovjeku da vidi kako će koju nazvati, pa kako koje stvorenje čovjek prozove, da mu tako bude ime. Čovjek nadjene imena svoj stoci, svim pticama nebeskim i životinjama poljskim. No čovjeku se ne nađe pomoć kao što je on. Tada Gospodin, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Gospodin, Bog, ženu pa je dovede čovjeku. Nato čovjek reče:
»Odjednom, evo kosti od mojih kosti,
mesa od mesa mojega!
Ženom neka se zove,
od čovjeka kad je uzeta!«
Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza ženu svoju i dvoje njih bit će jedno tijelo.
Riječ Gospodnja.


Otpjevni psalam
Ps 128, 1-6
Pripjev:
Blagoslovio nas Bog sve dane života našega!

Blago svakome koji se boji Gospodina,
koji njegovim hodi stazama!
Plod ruku svojih ti ćeš uživati,
blago tebi, dobro će ti biti.

Žena će ti biti kao plodna loza
u odajama tvoje kuće;
sinovi tvoji ko mladice masline
oko stola tvojega.

Eto, tako će biti blagoslovljen čovjek
koji se boji Gospodina!
Blagoslovio te Gospodin sa Siona,
uživao sreću Jeruzalema
sve dane života svojega!

Vidio djecu svojih sinova,
mir nad Izraelom!


Drugo čitanje
Heb 2, 9-11
Posvetitelj i posvećeni – svi su od jednoga.
Čitanje Poslanice Hebrejima
Braćo: Njega, za malo manjeg od anđelâ, Isusa, vidimo zbog pretrpljene smrti slavom i časti ovjenčana da milošću Božjom bude svakome na korist što je on smrt okusio.
Dolikovalo je doista da Onaj radi kojega je sve i po kojemu je sve – kako bi mnoge sinove priveo k slavi – po patnjama do savršenstva dovede početnika njihova spasenja. Ta i posvetitelj i posvećeni – svi su od jednoga! Zato se on i ne stidi zvati ih braćom.
Riječ Gospodnja.

Evanđelje
Mk 10, 2-16
Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!
Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Pristupe farizeji k Isusu pa ga upitaše:
»Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?« On im odgovori: »Što vam zapovjedi Mojsije?« Oni rekoše: »Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i – otpustiti.« A Isus će im: »Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!«
U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali. I reče im: »Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub. I ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub.«
Donosili mu dječicu da ih se dotakne, a učenici im branili. Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: »Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje! Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući.« Nato ih zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke.
Riječ Gospodnja.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Veljača 2019
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE