Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Redovni susret Emausa započeo duhovnim nagovorom

klanjanjeU ponedjeljak, 5. studenoga, u sklopu redovnih aktivnosti Udruge katoličkih studenata Emaus održan je susret s početkom u 19 sati u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Susret je započeo duhovnim nagovorom kapelici sv. Ivana Pavla II. gdje smo promišljali nad biblijskim tekstom o bogatom mladiću (Mt 19,16-30).

Taj isti događaj kod Luke i Marka je drugačije opisan. Poruka ostaje ista. Jedna od Matejevih razlika je i ta što donosi još jednu Isusovu „zapovijed“: I ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga! (Mt 19,19).
Ljubiti bližnjega moguće je na tri načina: ljubeći ga manje nego što sebe ljubimo, ljubeći ga jednako kao sebe, ili ljubeći ga više nego sebe. Isusov kriterij jest ljubiti bližnjega jednako kao sebe. Ova Isusova „zapovijed“ ima dublji razlog koji proizilazi iz jednake vrijednosti nas svih ljudi, a tu vrijednost dobivamo stvaranjem. Svi smo stvoreni na sliku Božju i Bog nas sve jednako stvara. U Božjoj logici stvaranja nema to da je netko malo više stvoren na sliku Božju, a netko malo manje.

Jedan od razloga zašto druge ljubimo manje od sebe jest taj što ljudima dajemo vrijednost na osnovu njihovih djela, što je pogrešno. Tako vrednujući ljude, ljubimo samo one koji su nam prijatelji. Isus nas u Mt 5,38-48 poziva na ljubav prema neprijateljima, čemu je također razlog u jednakoj vrijednosti svih ljudi. Mi druge ljude ne ljubimo jer su njihova djela dobra ili loša, nego zato što su ljudi. Jedna od opasnosti manjka ljubavi prema prijateljima jest pretvaranje u mržnju. Svi smo izloženi toj opasnosti. Ta opasnost je još veća ako vidimo da nam taj drugi očito želi i čini zlo. Isti je razlog zbog čega i te osobe trebamo ljubiti jednako kao sebe. Njihova djela ne smijemo identificirati s njihovom vrijednošću. Jednaka ljubav prema sebi i bližnjem nije nemoguća. Zar bi nas Isus onda pozivao na nju. Sada ona već postaje neophodna.

Nakon nagovora uslijedilo je klanjanje pred Presvetim gdje su članovi Udruge katoličkih studenata Emaus imali priliku u tišini promisliti o čitanju koje su čuli, ali i zaustaviti se na trenutak i zahvaliti na svemu što Bog čini u našem životu, za ljude koje nam stavlja na životni put i za ljubav koju nam nesebično pruža.

Okrijepljena duha, druženje je nastavljeno u restoranu uz zanimljivu igru koju je pripremila Žaklina Brnadić, članica Udruge.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2019
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE