Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu

Izazovi s kojima se susreću mladi u današnjem društvu mnogo su drugačiji u odnosu na ranija razdoblja. U globaliziranom svijetu pred mladima se postavlja zadatak da, pored primarnog obrazovanja, posjeduju brojne vještine i znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, te kako bi bili u korak s vremenom.

Katolička Crkva u ovim vremenima u kojima današnji mladi žive i odrastaju ima odgovornost pružiti priliku mladima za formaciju koja će moći odgovoriti novim izazovima i pomoćima mladima da “budu u svijetu, ali ne od svijeta”. Upravo to je bio povod da Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. započne s realizacijom novog projekta koji okuplja 30 mladih stručnjaka u radu s mladima koji će kroz formacijske susrete, ali i druge projektne aktivnosti raditi na jačanju kompetencija mladih kako bi pokazali odgovornost prema vlastitom životu, ali i zajednici u kojoj se nalaze.

Tako je proteklog vikenda, u razdoblju od 29. do 31. listopada u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održan prvi formacijski susret u sklopu projekta Formacija Youth Workersa koja je započela pozdravnim riječima vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade. U svome obraćanju, vlč. Maršić pozdravio je mlade iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Tuzle, Rogatice, Travnika, Novog Travnika, Vareša, Širokog Brijega, Žepča i zahvalio im se na želji za sudjelovanjem u projektu. Ohrabrio je mlade da znanje, vještine i kompetencije koje će usvojiti na formacijskim susretima, ali i drugim projektnim aktivnostima nesebično dijele u radu s mladima, naglasivši kako će kroz projekt formacije Youth Workersa oni biti eksperti u radu s mladima u svojim župnim i lokalnim zajednicama.

Nakon pozdravnih riječi, uslijedilo je predstavljanje projekta, aktivnosti projekta te igrica upoznavanja koju je vodio Josip Milanović, projekt koordinator. Nakon igrice upoznavanja, ali i uvodnog razgovora gdje su sudionici jedni s drugima podijelili svoja najljepša ali i najstresnija iskustva u radu s mladima, jedni s drugima podijelili su i očekivanja od projekta, ali i predložili teme i predavače koje bi u budućnosti voljeli slušati kroz formacijske susrete.

Drugi dan formacije započeo je sv. misom koju je predslavio vlč. Šimo Maršić, koji je u svojoj kratkoj propovijedi osvrnuvši se na evanđelje istaknuo kako nas Bog na razne načine poziva na zajedničko učenje, te kako se ne trebamo plašiti prilike da budemo voditelji tamo gdje se nalazimo, tamo gdje je Bog s nama. Istaknuo je i kako u svijetu ima različitih vođa, lidera, voditelja koje ponekad citiramo, slijedimo, u kojima vidimo razne kvalitete, naglasivši kako Isus svakoga od nas poziva da budemo ponizne vođe, što ne znači da trebamo biti mlaki u onome što radimo, nego čak naprotiv, izvrsni u svome voditeljskom poslu. Također, podsjetio je mlade na važnost slušanja kao vještine na kojoj svatko od nas treba raditi, jer jedino slušanjem možemo čuti Boga što nam govori kako da budemo bolji u poslu kojeg obavljamo.

Po završetku sv. mise uslijedila je kratka vježba u kojoj su sudionici odgovarali na pitanja zbog čega im je rad s mladima važan, zbog čega je svakome od njih osobno rad s mladima važan, te koja im je motivacija u radu s mladima. Nakon kratke vježbe koja je bila uvod u predavanje koje je vodila Katarina Vučković, trenerica u radu s mladima i dugogodišnja omladinska radnica, mladi su se upoznali s poviješću rada s mladima u Bosni i Hercegovini, njegovom važnošću i značajem, ali i njegovoj ulozi. Kroz zanimljive vježbe, sudionici formacije imali su priliku predstaviti idealnu mušku i žensku osobu koja radi s mladima, ali i razgovarati o karakteristikama po kojima se razlikuju.

Popodnevni dio programa bio je rezerviran za radionice koje je vodila doc. dr. Sandra Bjelan- Guska, profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Razgovarajući o socijalnim i građanskim kompetencijama, sudionici su imali priliku naučiti na koji način biti što bolji u radu s mladima istražujući vještine koje su im potrebne za rad s mladima.
Posebnost susreta bila je mogućnost testiranja višestruke inteligencije, ali i istraživanja različitih stilova učenja čiji su rezultati kasnije pomogli sudionicima da kreiraju sadržaj i radionice koje su dan kasnije predstavili i prezentirali svojim vršnjacima.

Treći, posljednji dan prve formacije Youth Workersa započeo je predstavljanjem rezultata istraživanja i prezentacijom različitih vrsta radionica. Tako su sudionici, podijeljeni u male skupine predstavili modele i načine radionice za sudionike koji su vizualni, auditivni i kinestetički tipovi. Tako su sudionici koristeći različite vrste alata i pomoćnih sredstava predstavili radionice kroz ples, psihološke vježbe, igrice opuštanja, upoznavanja i sl. Formacijski susret zaključen je sv. misom u kapelici sv. Ivana Pavla II. koju je za sve sudionike predslavio vlč. Stipica Lešić.

U svojoj propovijedi, vlč. Stipica govorio je o važnosti emocija u životu svakoga od nas, ne samo u društvenom nego i u duhovnom životu. Osvrnuo se i na strahove s kojima današnji mladi žive, ne razmišljajući pretjerano o pozadini strahova s kojima živimo, s posebnim naglaskom na strah Božji zato što nas društvo, roditelji i okolina uče da se bojimo Boga koji nas kažnjava zbog stvari koje radimo. “Umjesto straha od Boga, trebamo razmišljati o ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu. Kad ne ljubimo Boga, tada se udaljavamo od Boga, zato je važno da znamo da nam je Bog uvijek blizu”- u svojoj propovijedi kazao je vlč. Stipica.

Prvi susret završen je evaluacijom sudionika i zajedničkim fotografiranjem uz obećanje kako je ovo samo početak jedne uspješne i kvalitetne suradnje u radu s mladima kako kroz formacijske susrete, tako i kroz skorije posjete župama Vrhbosanske nadbiskupije, parlaonice s mladima u srednjim školama, kampove, ali i akciju 72 sata bez kompromisa, koju će 5 najuspješnijih polaznika kreirati i realizirati uz podršku projekt koordinatora.

Josip Milanović