Politika-Protokol o zaštiti djece

Svjedoci smo vremena u kojemu je sve veći broj dječaka i djevojčica podložan zlostavljanju i iskorištavanju te se nalazi u opasnosti nasilja zbog različitih oblika diskriminacije i marginalizacije. Sve veći broj centara za socijalnu skrb, mentalno zdravlje, psiholoških ustanova i dječjih savjetovališta, pravnih i policijskih službi, pokušava reagirati i pomoći djeci koja su izložena raznim oblicima nasilja od strane obitelj, prijatelja iz škole ili interneta (cyberbullying).

Upravo zato, na temelju vizije, misije i vrijednostima Centra za mlade te na temelju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djece (UNCRC), donesen je dokument, PolitikaProtokol o zaštiti djece (2018.) u kojemu se osuđuju svi oblici zlostavljanja i iskorištavanja djece, unutar ili izvan organizacije Centar za mlade Ivan Pavao II.

Uvažavajući višegodišnje iskustvo djelatnika Centra Politika-Protokol je izrađivana poštujući nacionalne i međunarodne propise i specifičnosti institucije da bi 2018. godine službeno prihvaćena i verificarana od strane ECPAT International ureda u Austriji koji su nakon detaljne analize utvrdili da Politika-Protokol ispunjava stroge uvjete i da kao takva može biti primjenjivana.  Svi djelatnici, bilo da su izravno ili neizravno povezani s aktivnostima naše organizacije, dužni su poštovati isti.
Zbog važnosti navedenoga problema, svaka mlada osobu koja je prijatelj Centra za mlade, će biti upoznata s dokumentom, ili bar sa bitnim točkama koje mogu pomoći da se prepozna nasilje te ispravno reagira.

Politiku-Protokol možete preuzeti ovdje.

Tiskani primjerak Politike-Protokola možete preuzeti u prostorijama Centra za mlade od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati. Kontakt osoba: Antonio Topalović, antoniotopalovic.ncm@gmail.com.

Iz Politike-Protokola…

Koje su ključne vrijednosti kojima se treba voditi prilikom stvaranja i održavanja brižnog i zaštitnog okruženja?

– Uvijek treba reagirati čim se bojazan pojavi – ako osjetite bilo kakvu bojazan vezanu za moguće ili stvarno zlostavljanje djeteta – dužni ste nekome prijaviti. Svaka sumnja treba biti izrečena!
– Potrebno je znati da je dijete prioritet te da je zaštita djece uvijek najvažnija. Sve odluke, unutar procesa prijavljivanja i poduzimanja mjera moraju se donositi u interesu djeteta.
– U slučaju incidenta i sumnje o zaštiti djece, treba poduzeti pravovremene i odgovarajuće aktivnosti. Sve se informacije mogu dati isključivo stručnjacima koji su dužni biti obaviješteni.