Polaznici učili o Zelenoj rezidbi

U subotu 16. srpnja održana je devetnaesta edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus, na temu Zelene rezidbe. U praktičnom dijelu edukacije polaznici su upoznati s pravilima i ciljevima zelene rezidbe koja u posljednje vrijeme sve više dobiva na važnosti. Nakon toga demonstriran im je sam zahvat zelene rezidbe, nakon čega su se i polaznici okušali u rezidbi u nasadima jabuke firme Zorg-In.

U teorijskom dijelu edukacije profesorica je predavala na navedenu temu. Zelena rezidba u moderno vrijeme, ubraja se također u jedan od osnovnih agrotehničkih, odnosno pomotehničkih zahvata. Nekada to nije bio slučaj. Zimska rezidba je bila obvezna, dok je zelena rezidba bila apsolutno zanemarena. S vremenom, pokazalo se da ta rezidba ima itekakav utjecaj na razvoj voćke, pravilno plodonešenje i na koncu prinos. 

Zelena rezidba se obavlja u vrijeme vegetacije i može se obavljati tijekom cijele godine, odnosno, više puta godišnje. Prednosti su višestruke; prorjeđuje se krošnja, uklanjaju se grančice koje onemogućavaju dopiranje svjetlosti do unutrašnjosti krošnje, a samim time sprečavaju i prozračivanje iste. Nadalje, konstantnim orezivanjem voćke, smanjuje se obim posla u zimskom periodu, tj. u zimskoj rezidbi. Zelena rezidba je osobito potrebna za bujnije sorte voća kalemljene na bujnijim podlogama, jer im se ovim zahvatom regulira bujnost i povećava rodnost. Važno je znati, da se ova rezidba mora obavljati pravovremeno. Prerano uklanjanje može dovesti do kretanja novih prirasta iz adventivnih točaka rasta ili spavajućih pupova, a prekasno neće postići željeni rezultat u razvoju novih rodnih pupoljaka za sljedeću godinu. Također, jako je bitno ne odstraniti previše zelene mase, kako ne bi došlo do stvaranja ožegotina na plodovima voćke.