Održana šesnaesta edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus

U subotu 29. lipnja održana je šesnaesta edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus, na temu zaštite bilja. U poljoprivredi postoji zasebna grana koja se bavi isključivo time, što je izuzetno bitno obzirom da se površine pod biljnim kulturama iz dana sve više povećavaju, pa samim time i potreba za zaštitom od štetnika i bolesti raste sve više. Što se tiče zaštite, sva sredstva spadaju u skupine otrova i stoga je izuzetno važno njima rukovati na propisan način. Sredstva je potrebno aplicirati pravovremeno, u propisanim dozama, uz odgovarajuću opremu, pravilno odlaganje i poštivanje karence ( vrijeme koje treba proteći od posljednje uporabe sredstva do primjene proizvoda na tretiranoj površini). Moderna poljoprivreda se svakodnevno sve više okreće smanjenju primjene zaštitnih sredstava dobivenih kemijskim putem, a za takvo što je potrebno mnogo znanja, edukacije i vještina proizvođača u raznim segmentima poljoprivredne proizvodnje.

U praktičnom dijelu edukacije polaznici su imali priliku susresti se s neobičnom situacijom u voćarstvu koja može zadesiti svakog voćara. 
Naime, u mladom nasadu dunje došlo je do masovne pojave bakterijske bolesti  Erwinie amylovore poznatije kao bakterijska palež jezgričavog voća. 
Bolest koju je teško liječiti, a kako bismo spriječili širenje bolesti na ostale nasade pristupili smo krčenju sadnica. 
Ovo je bila jedinstvena prilika da se polaznici upoznaju s posljedicama pojave pojedinih bolesti u voćnjacima, te da ih osvijestimo o nekada neradim ali nužnim koracima u voćarstvu.
Sigurni smo da im je današnja edukacija uz usvajanje znanja i praktičnih vještina pružila i nezaboravno iskustvo.