Posjeta vjerskim objektima u Sarajevu

Sinagoga 1U ponedeljak 04. ožujka srednjoškolci iz JU Srednje škole 28.juni zajedno s nastavnicima, a u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. posjetili su vjerske objekte u Sarajevu.

Posjet je započeo u Staroj crkvi na Baščaršiji, posvećenoj Sv. Arhangelu i Mihailu, gdje je nazočnima o crkvi govorio kustos i istoričar Delibor Kajević. Mladi su slušali o povijesti crkve, o njenoj unutrašnjoj konstrukciji, svetim moštima koje se nalaze u njoj te o njenom značaju kako za Srpsku Pravoslavnu Crkvu tako i za pravoslavni narod na ovim prostorima.
Sljedeći posjet je uslijedio Gazi-Husrev Begovoj džamiji, gdje je mlade dočekao g. Edib Kafadar te predstavio unutrašnjost džamije, njen nastanak za vrijeme Gazi –Husrev Bega, a osim toga predstavljen je način molitve te značenje molitve i vjere u životima muslimana.
Stara crkva KopirajNakon džamije, mladi su imali priliku posjetiti i katedralu Presvetog Srca Isusova gdje je koordinatorica projekta Koračajmo zajedno, Marija Puljić, upoznala mlade s osnovnim informacijama o izgradnji Katedrale i njenoj umjetničkom vrijednošću, te odgovarala na pitanja mladih o katoličkoj tradiciji naroda u Bosni i Hercegovini.
Poslednji vjerski objekat u Sarajevu koji je posjećen je Aškenaška sinagoga. Srednjoškolce je dočekala Andrea Andrle, te im je predstavila život Jevreja i vrijeme dolaska na prostore Bosne i Hercegovine, a takođe mladi su posebno pokazali interesovanje za praznike koji se proslavljaju u Judaizmu i načinu obavljanja molitve.

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli pri realizaciji ovog posjeta te tako doprinijeli upoznavanju mladih s kulturnim naslijeđem grada Sarajeva, kao i  Bosne i Hercegovine.  

N.M.