Kuća nade: S mladima u susret Majčinom danu

M1

Još jedna edukativna radionica za mlade s poteškoćama u razvoju u prostorijama Centra za edukaciju i rehabilitaciju Kuća Nade u Odžaku održana je u utorak 7. svibnja koju je vodila Amanda Đogaš.

Tema radionice bila je Majčin dan, koji i ove godine obilježavamo drugu nedjelju mjeseca svibnja, točnije 12. svibnja.

Govorili smo o postanku ovog praznika, gdje smo spomenuli Anna Marie Jarvis, osnivačicu samog blagdana, koja je 1907. godine nakon smrti svoje majke izrazila svoju ljubav prema njoj podijelivši 500 bijelih karanfila drugim majkama u mjesnoj crkvi. Posvetila se inicijativi za osnivanje državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine u 45 država u SAD slavio se Majčin dan, a tadašnji američki predsjednik proglasio ga je nacionalnim praznikom. Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan se proširio i u Englesku, Švicarsku, Norvešku, Švedsku, Njemačku, Austriju, i druge zemlje Europe.

M4

Prvu proslavu Majčinog dana u Hrvatskoj nagovijestio je 15. svibnja 1927. Katolički list, no gdje je i kako proslava održana nema podataka. Poznato je da je brigu o proslavi preuzela Hrvatska katolička ženska sveza i to tako da su svi članovi taj dan prikazali svetu misu za svoju majku, a u svim su se crkvama trebale održati propovijedi na temu majka, a i predavanja u društvima i školama. Od tada proslava postaje tradicionalna, a obilježavala se drugu nedjelju u svibnju.

M5

“Svrha majčinog dana jest probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Dokinuti otuđivanje obitelji. Učiniti nas boljom djecom približavajući nas srcima naših dobrih majki. Dati majkama do znanja da ih cijenimo iako to baš ne pokazujemo često. Ako niste kod kuće, pišite majci, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i recite joj kako je volite. Majčina ljubav je nova svaki dan. Bog blagoslovio naše vjerne i dobre majke.” – Anna Jarvis
Mladi su radionici pristupili s puno entuzijazma, prije svega pokazavši zainteresiranost za samu temu, ali i maštu u kreativnom dijelu radionice, pri izradi plakata za Majčin dan.

Amanda Đogaš