Europa treba disati punim plućima

Cluj 1U razdoblju od 5. do 9. lipnja u Cluj Napoci, u Rumunjskoj, održana je konferencija članica ProRure mreže o potencijalima ruralnog razvoja u Europi.

ProRure mreža postoji već treću godinu, u okviru programa Erasmus+, a okuplja partnere i goste iz 10 zemalja: Bugarske, Rumunjske, Belgije, Slovačke, Poljske, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske i Bosne i Hercegovine. Mreži su se priključile katoličke organizacije za ruralni razvoj koje zajedničkim snagama rade na osnaživanju, povezivanju i susretu ruralnih pokreta u Europi kroz promicanje ideje zajedničkog angažmana u Europi.

Cluj 2

Četverodnevna aktivnost omogućila je partnerima ponovno povezivanje, kao i razmjenu informacija i iskustava. Također se imalo prilike čuti razne predavače- od profesora, teologa, pa do svećenika. Govorilo se o uvažavanju različitih tradicija i utjecaja, nacionalizmu, populizmu, nerazumijevanju strahova blokada, zatim o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u istočnoj i zapadnoj Europi, kvaliteti života i stanju u ruralnim područjima, kao i promjenama od ulaska u EU. Poseban naglasak ovog susreta je na razmjeni ideja i informacija istočne i zapadne Europe inspirirani porukom iz enciklike pape Ivana Pavla II, gdje on kaže kako Europa treba disati punim plućima, aludirajući time prvenstveno na oba pluća, tj. istočnu i zapadnu Crkvu.

Za Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, ovo umrežavanje je od iznimnog značaja budući da projekt Iuvenes Fructus nastavlja s razvojem služeći i drugima kao primjer dobre prakse.
U konferenciji su sudjelovali i predstavnici Centra za mlade Ivan Pavao II, Katarina Alilović, Amanda Đogaš i Jozo Miletić.

Cluj 3

Minja Todorović