Četvrti dan interetničkog kampa u Mostaru

kamp 4 6Četvrti dan interetničkog kampa pod sloganom Gradimo mostove, započeo je sportsko-edukativnim sadržajima pod vodstvom djelatnika NCM-a Maria Tucakovića. Unatoč velikoj vrućini, sudionici kampa su uz mnogo entuzijazma sudjelovali u različitim natjecateljskim igricama podijeljeni u skupine, gdje su imali priliku pokazati timski duh i rad.

Drugi dio dana, sudionici su proveli u posjeti gradu Mostaru obilazeći vjerske objekte. Posjetili su Sabornu crkvu Svete Trojice koja je u izgradnji i gdje su mladi saznali o nastanku i početku izgradnje najznačanijeg hrama pravoslavne zajednice u Mostaru. Potom su se uputili u stari dio grada gdje su obišli Karađoz-begovu džamiju. Na putu do Franjevačke crkve i samostana Sv. Petra i Pavla, prelazeći Stari most u starom dijelu grada Mostara, podsjetili smo se na važnost međusobnog upoznavanja i povezivanja, tj zašto je važno danas graditi mostove među ljudima, a ne podizati zidove. U Franjevačkoj crkvi, koja je danas sjedište nove franjevačke provincije i sjedište mostarskog biskupa, danas živi 12 fratara. Mladi su u obilasku crkve, koja je nedavno obnovljena i osvježena modernim arhitektonskim zahvatima, saznali i o djelovanju i aktivnostima franjevačke mladeži.

kamp 4 8

Po povratku u Emaus, uslijedilo je druženje i razgovor s vjerskim službenicima imamom u džematu Potoci Ammarom Čopeljom, parohom mostarskim Milanom Vukovićem i voditeljem NCM Ivan Pavao II vlč dr Šime Maršića koji su odgovarali na zanimljiva i mnogobrojna pitanja sudionika kampa o njihovim pozivima i djelovanju.

Marija Puljić