Dijeleći s drugima možemo svijet učiniti boljim mjestom

WUP1Početkom ove godine, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ je ostvario suradnju s jednom njemačkom organizacijom pod nazivom vision:teilen iz Wuppertala, u Njemačkoj.

Organizaciju su osnovala dva franjevca 2008. godine, kako bi omogućili pomoć najsiromašnijima i ljudima u potrebi, te kako bi ih ohrabrili na samostalan život ukazujući tako i drugim ljudima na važnost dijeljenja. Jedna od glavnih misli vodilja ove organizacije upravo su riječi jednog od osnivača, franjevaca, fra Petera Amendta: „Dijeleći s drugima možemo svijet učiniti boljim mjestom“.

Prva aktivnost ove suradnje organizirana je u NCM „Ivan Pavao II.“, u Sarajevu u vidu interkulturalne razmjene mladih. Ovaj susret je uključivao mlade iz Njemačke, Albanije i Bosne i Hercegovine. Od 20.-26. kolovoza, mladi su kroz interaktivne radionice upoznali strukturu jednog projekta, te se upoznali sa zanimljivim metodama učenja i tehnikama ramišljanja. Budući da Centar za mlade ima bogato iskustvo rada s mladima, te razvijanja i implementacije projektnih aktivnosti, mladi volonteri Centra su podijelili svoja osobna iskustva sudjelovanja u projektnim aktivnostima, poput razmjena mladih i edukativnih radionica.

WUP4

Valja napomenuti kako su uz prethodan dogovor, sudionici ove razmjene sami doprinijeli dizajniranju programa koji su prošli u Sarajevu. Tako su već prvog dana imali priliku upoznati se sa znamenitostima grada Sarajeva. Budući da je jedan od ciljeva razmjene bilo i učenje o međureligijskom dijalogu, najprije smo pošli u obilazak vjerskih objekata, pa smo tako posjetili Gazi Husrev begovu džamiju, katedralu Presvetog Srca Isusova, te Staru pravoslavnu crkvu posvećenu arhanđelima Mihailu i Gavrilu gdje su mladi gosti također naučili ponešto o iskustvu Centra za mlade kroz projekt Koračajmo zajedno.

WUP5

Tijekom ove razmjene predstavljeno je nekoliko radionica o projektnom upravljanju, budući da mladi iz Albanije i Njemačke, u svojim okruženjima iz kojih dolaze, pripremaju projektne ideje za realizaciju, pa smo tako imali priliku učiti jedni od drugih. Svaki dan je počinjao dnevnim impulsom u kojem smo svakodnevno razgovarali o temama koje se tiču mladih svih zemalja u Europi, poput solidarnosti, globalnoj pravdi, te brizi za okoliš referirajući se na globalne ciljeve iz Agende 2030 postavljene od strane Ujedinjenih naroda, a upućene svim narodima svijeta.

Ovaj susret je uključivao jednodnevni izlet u Mostar, te posjetu Pravoslavnom centru za mlade Sveti Petar Sarajevski u Istočnom Sarajevu. U Mostaru smo se popeli na zvonik franjevačke crkve svetog Petra i Pavla odakle se pruža predivan pogled na grad. Šetnjom do starog grada, mladi su saznali ponešto o povijesti Mostara, te najvažnijim znamenitostima. U ostatku dana smo uživali u skokovima sa Starog mosta koji su taj dan bili organizirani.

WUP Mostar

Pretposljednji dan razmjene smo posjetili Pravoslavni centar za mlade, koji je od samih početaka svog djelovanja kroz aktivnosti međureligijskog dijaloga, partner Centra za mlade „Ivan Pavao II.“. Voditeljica aktivnosti Centra, Jelena Škrba, predstavila je trenutne aktivnosti oko kojih se okupljaju i druže mladi volonteri, te je predstavila veliku nadolazeću izložbu ikona i freski izrađenih upravo u Centru Sveti Petar Sarajevski, a neke od njih su gosti imali priliku i vidjeti.

PCM

S obzirom da je ovo prva zajednička aktivnost u ovom partnerstvu, nadamo se kako će se u skorijoj budućnosti ovakve aktivnosti nastaviti, te čvrsto vjerujemo kako su mladi sudionici razmjene nakon ovog susreta bogatiji za jedno novo iskustvo koje će podijeliti u svojim zemljama, te da će naučeno znanje primijeniti u svojim projektnim aktivnostima.

Minja Todorović