Održana prva formacija animatora za mlade u Posavini

PosavinaProtekli vikend, od 29. studenog do 1. prosinca, u Pastoralnom centru u Župi Glavosjeka Ivana Krstitelja u Odžaku održana je prva formacija animatora za župe bosanske Posavine u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Programom Formacija animatora – “Mladi za mlade” želi se pomoći mladima u cjelovitom razvoju, što je najbolji temelj pomoću kojeg će oni kasnije preuzeti ulogu inicijatora u svojoj župnoj zajednici, a samim time i aktivno sudjelovati u životu Crkve.

Na protekloj formaciji u Posavini sudjelovalo je 20 mladih iz Brčkog, Domaljevca, Orašja, Novog Sela, Vidovica te Odžaka koji su zajedno s pet animatora instruktora razgovarali o bitnim odlikama mlade osobe, budućeg animatora i onome što on zaista jest.

Na samom početku susreta, mlade je u ime Centra za mlade pozdravio Antonio Topalović, voditelj programa Mladi za mlade te im predstavio osnovne informacije o samom projektu, njegovom nastanku i razvoju, ciljevima te o tome što ih čeka na susretima formacije, na sadržajnoj i metodološkoj razini. Mladi su podijelili svoja dosadašnja iskustva iz župa i škola gdje su se susreli s likom animatora.

Naziv prve formacije je „Animator – Tko? Što? Kako?“ koja je sadržajno uključivala tri važne teme vezane za poslanje kršćanskog animatora, njegov osobni identitet, vrijednosti i talente koje posjeduje, a koje je potrebno izgrađivati i nadograđivati kako bi se animatorsko poslanje moglo živjeti i očitovati u punini. Tijekom formacije, također se razgovaralo o kršćanskom identitetu, odnosno hodu u vjeri s naglaskom na jačanje ove kršćanske dimenzije obzirom na zadatak koji nam je kao kršćanskim, župnim animatorima povjeren. Navedeni trodimenzionalni koncept mladima predstavlja izvrsnu priliku za početak osobne formacije koja je nužna na putu do animiranja mladih u zajednicama. Samo osoba koja je formirana može poći u susret s drugima i na taj način animirati ih za promjenu.

Animatori Posavina 3

Pored edukacijskog dijela, program za mlade je uključivao jutarnje i večernje molitve kao i svete mise koje predstavljaju izvor i nadahnuće cijelog poslanja animatora. Animatoru je potrebna duhovna formacija i podrška u svakodnevnom životu i u susretu s drugima.

Večernji program je bio ispunjen zabavnim programom koji je uključivao različite igre i aktivnosti u kojima su sudionici imali priliku iskazati svoj natjecateljski duh, ali s druge strane i dobro se zabaviti i opustiti od cjelodnevnog programa.

Tijekom nedjeljne svete mise, na prvu nedjelju adventa, kapelan, vlč. Ivan Dragičević, pozvao je mlade na duhovnu pripremu za rađanje Isusa kako bi čistog srca i duše dočekali radost rađanja novog života, novog spasenja.

Ovom formacijom dat je poticaj mladima da jačaju svoj katolički identitet i svijest za aktivno i odgovorno sudjelovanje u Crkvi, školi i društvu u cjelini te da teže cjelovitom razvoju i razlikuju prave od iskrivljenih vrijednosti. Također im je dana prilika da stječu vještine, tehnike i modele, koje će primijeniti pri radu s drugim mladima u svojim župnim zajednicama. Stoga se nadamo da će i ova, nova generacija mladih animatora iz Posavine biti protagonist župnih aktivnosti za mlade u ovom kraju te da će svoje oduševljenje Kristom radosno prenositi vršnjacima, šireći svjetlo koje su zapalile prethodne generacije.

Animatori Posavina 1

Antonio Topalović