Radunice – mjesto rasta u zajedništvu s drugima

Radunice 5Predsjednica Katoličke Udruge Emaus i vršnjačka edukatorica Centra za mlade Ivan Pavao II., Ana Marija Matijević, nam piše za rubriku Upoznaj BiH, o svojoj župi Radunice, u općini Žepče. Tekst  Ane Marije prenosimo u cjelosti. 

Radunice je mala župa smještena u brežuljkastom dijelu Srednje Bosne. Danas župa pripada općini Žepče od koje je udaljena nekih petnaestak kilometara. Samo Žepče smješteno je uz rijeku Bosnu, a mladi iz okolice i ruralnih područja za grad su, pored svega drugoga, vezani i zbog srednjoškolskog obrazovanja. Na području grada djeluju tri srednje škole : Katolički školski centar- don Bosco, Srednja mješovita škola Žepče i Srednja glazbena škola Katarina Kosača Kotromanić.

Radunice crkva 2016Župa je osnovana 1869. godine i ove godine proslavlja 150 godina postojanja. Tijekom 1900-tih godina pa sve do 1973. župa je brojala cca. 3.000 stanovnika, a onda se zbog osnivanja novih župnih zajednica u okolnim mjestima, ali i zbog migracija stanovništva taj broj smanjuje i danas on iznosi svega dvjestotinjak vjernika.
Župa kao svoju nebesku zaštitnicu slavi svetu Anu i svoj patron obilježava 26. srpnja.
Nakon ovih brojeva i statistike sigurno ste svi uvjereni kako je ovo jedna stara crkvica i župa u kojoj žive samo bake i djedovi. No, iskreno vam mogu reći kako je ovo mjesto susreta svih generacija, od onih najmanjih pa sve do najstarijih. Vjerujem kako je ta raznolikost jedno od najvećih blagoslova naše male zajednice jer je naš hod u vjeri ispunjen mudrošću starih, iskrenošću djece i kreativnošću mladih. Naš župnik vlč. Ilija Orkić neprestano se trudi i radi na pastoralu župe kako bi naše zajedništvo jačalo u Kristu. Tjedno se održavaju susreti vjeronauka i članova župnog zbora koji animira nedjeljne svete mise.
DSC 3094 KopirajDjeca i mladi susreću se na župnom vjeronauku subotom, a prate ih mame koje za to vrijeme imaju probe pjevanja. Nedjeljom za oltarom starijim ministrantima rado se priključe i oni najmanji.
Već pet godina za redom župni animatori, njih 10-ak, uz pomoć župnika i ostalih vjernika organiziraju Dječje ljeto za djecu i mlade gdje kroz nekoliko dana sudjeluju na molitvenim, kreativnim, sportskim, glazbenim i mnogim drugim radionicama. Njihov marljivi, kreativni, ali i zabavni rad na zatvaranju predstavljaju cijeloj župnoj zajednici. Za nas sve ovo je jedan jako lijep i važan projekt i sretni smo jer ga Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II podržava.
Rado sudjelujemo i na projektima koje NCM Ivan Pavao II. organizira, a jedan od njih je svakako projekt 72 sata bez kompromisa.
Radunice 4Lijepo ljetno vrijeme često nas nedjeljom popodne okupi i na nogometnom terenu u blizini župne crkve koji smo prije nekoliko godina udruženim snagama očistili, uredili i ogradili. Kroz jesen i zimu naša se župna dvorana pretvara u malo kino za potrebe Filmskih večeri čiji program priprema naš župnik.
Kroz godinu se naši mladi vole okušati i u glumačkoj karijeri pa za blagdan Sv. Nikole uz podjelu paketića pripremaju i kratke predstave, a također Božić i Uskrs uvesele pokojim tekstom, recitacijom, pjesmom, ponekad i predstavom.
Blagdan svete Ane u srpnju posebno je važan za nas i okuplja brojne hodočasnike koji u velikom broju dolaze i pješice kako bi ispunili svoje zavjete. Već 20 godina za redom, nakon mise uočnice, 25. srpnja, održava se večer tradicionalne izvorne glazbe pod nazivom Šargijada koji je prilika za očuvanje kulturno-tradicionalnih običaja našega kraja. Prije nekoliko godina vlč. Orkić odlučio je organizirati Susret duhovnih zvanja za sve redovnike, redovnice, svećenike koji su kršteni ili su rodom iz naše župe, pa je ovo još jedna od brojnih prilika za razgovor i druženje.
Radunice 2Sa svim svojim selima i zaseocima ovu župu krasi i prelijepa priroda koja čovjeka ispunjava mirom i pruža odmor duši. Ako nekada odlučite prošetati malim putevima ovih sela, budite sigurni kako gostoprimstva i lijepog razgovora neće nedostajati. Jer ljudi su ovdje takvi, gostoljubivi i dragi.
Za mene osobno ova župa nije samo mjesto djetinjstva i odrastanja, nego mjesto koje me naučilo biti tu za druge, prihvaćati sebe i druge, davati ono najbolje od sebe i rasti u zajedništvu s drugima.

 Ana Marija Matijević