Portugal: pripreme za Svjetski susret mladih 2023.

world youth day lisbon 2023 pilgrimagesBiskupi Portugala su održali svoj prvi sastanak na kojem su okupili team za pripremu i organizaciju Svjetskog dana mladih 2023.

Početak priprema za Svjetski dan mladih u Lisabonu ujedno su označile i početak nove pastoralne godine. Prema riječima nadbiskupa América Aguiara, pomoćnog biskupa u Lisabonu i predsjednika “Zaklade WYD Lisabon 2023”, papa Franjo pripreme za Svjetski dan mladih prati “tiho” i “uzbuđeno”.

Prošle srijede, 2. rujna, nadbiskup Aguiar sudjelovao je na prvoj Generalnoj audijenciji koju je Papa održao uz sudjelovanje vjernika, nakon što su suspendirani zbog pandemije koronavirusa.
“Papa je vrlo sretan, ali je i miran”, rekao je nadbiskup Aguiar, objašnjavajući da je to zato što je “svjestan da pripremni rad za Svjetski susret mladih napreduje”.
“Također nas je zamolio da ne zaboravimo dimenziju solidarnosti”, dodao je nadbiskup.

Svjetski susret mladih se, kako je prvenstveno planirano, trebao održati 2022. godine, ali je zbog širenja pandemije uzrokovane Corona virusom odgođen. Pored toga, svečana predaja simbola susreta, koja se inače upriliči na Cvjetnicu, kada su mladi Portugalci trebali primiti križ i ikonu Blažene Djevice Marije, također je odgođena. Ovog puta bi križ i ikonu predali mladi iz Paname gdje je održan prošli Svjetski susret mladih.

Trenutno je ceremonija primopredaje predviđena za 22. studeni, na blagdan Krista Kralja. Međutim, nadbiskup Aguiar naglasio je da će sve ovisiti o zdravstvenoj situaciji, jer se mora uzeti u obzir “zdravlje i život sudionika” u Svjetskom susretu mladih.
Nadbiskup Aguiar izrazio je nadu da će događaj u Lisabonu biti uistinu “u skladu s načinom života, načinom osjećaja i jezikom mladih”, tako da oni mogu biti pravi protagonisti događaja.

 

Preuzeto s: Vatican News