Dan volontera: Možemo zajedno!

Volonterke i volonteri veoma su važni za svako društvo! Njihova važnost do posebnog izražaja dolazi u izvanrednim prilikama. Skoro cijela 2020. godina protekla je u izvanrednim okolnostima i upravo su volonterke i volonteri dali nemjerljiv značaj u nadilaženju izazova.

Institut za razvoj mladih KULT u partnerstvu s UN volonterima, uz financijsku potporu Europske unije, u petak, 4. prosinca obilježio je Međunarodni dan volontera kroz panel diskusiju, na kojoj se govorilo o prilikama koje nam nude zakoni o volontiranju, kakve su prakse u provedbi tih zakona i koje su prepreke za potpunu provedbu svih zakonskih mehanizama i podrške volontiranju i volonterima/kama u BiH.

Zaključci panel diskusije su da je neophodno raditi na većoj implementaciji svih zakona o volontiranju i da je važno unaprijediti međusektorsku suradnju. Potrebno je da resorna entitetska ministarstva, odnosno odjel u Brčko distriktu BiH budu otvoreniji za organizacije civilnog društva, ali s druge strane i da organizacije pokažu veći interes za ostvarivanje institucionalnog dijaloga. Također, sudionici panel diskusije su naglasili da se mora prestati sa zloupotrebom zakona, ali i samih volontera, jer volontiranje gaji pozitivne emocije i stvara doprinos razvoju društva i zajednice. Na kraju, svi su se složili da volonteri nisu isključivo mlade osobe i da su stariji volonteri ponekad nepravedno zapostavljeni.

Posebno jer oni sa svojim iskustvom, znanjem i vještinama mogu dati ogroman doprinos u promociji volontiranja, ali i unaprjeđenju društva.
“Volontiranje je jedan od najvažnijih mehanizama pružanja socijalne, ekološke i ekonomske transformacije, koji osigurava trajni utjecaj na promjene načina razmišljanja, stavova i ponašanja ljudi. Promicanje individualnog i korporativnog volontiranja pridonijet će miru i razvoju društva, zagovarajući prepoznavanje značaja volontera i integrirajući volontiranje u razvojne programe”, izjavio je Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH.

Priliku da predstavi primjere dobre prakse iskoristio je i Josip Milanović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji je svim sudionicima panel diskusije predstavio najveću volontersku akciju u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, akciju 72 sata bez kompromisa. Akcija koja je ove godine okupila manji broj sudionika nego ranije, njih 370, ove godine šesta volonterska akcija održala se krajem rujna, a tijekom tri dana volontiranja, mladi su uspješno realizirali 50 mini volonterskih akcija. U svome obraćanju Josip je pozvao i sve sudionike na suradnju kako bi u budućnosti zajedničkim snagama uspješno kreirali kvalitetne volonterske programe za mlade u BiH. Ovo je samo jedna od aktivnosti kojom su djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. obilježili Međunarodni dan volontera. 

Podsjećanja radi, Institut za razvoj mladih KULT radio je na izradi i zagovaranju usvajanja Zakona o volontiranju FBiH, koji je rezultirao usvajanjem ovog zakona 2012. godine. Od tada, pa do danas Institut redovno radi i na provođenju i promociji zakona među institucijama vlasti, drugim organizacijama, ali i mladim volonterima.

Josip Milanović