Fair play: Brinuti o sebi i drugima

Cetvrti dan fairplay2021 4

Prvi dio četvrtog dana interetničkog sportskog kampa Fair play bio je rezerviran za ciklične radionice, čija tema je bila “Stereotipi i predrasude”. Edukatorica Marina Papić  i koordinator Kenan Hodžić nastojali su kroz interakciju posvijestiti mladima važnost nadilaženja predrasuda kroz znanje, slobodu i ljubav.

Predrasude su prazni prostor iz kojeg se rađaju strah, nepovjerenje i nerijetko neutemeljena mežnja. Ne sudi o knjizi po koricama – metafora je koju koristimo u svakodnevnom životu i odnosima s drugim ljudima. Ona nam ukazuje na to da ne možemo prepoznati vrijednost nekoga ili nečega samo prema onome što vidimo na površini.Koliko su predrasude i stereotipi duboko ukorijenjeni u nama, najbolje govori izreka poznatog znanestvenika i fizičara Alberta Einsteina: Živimo u svijetu u kome je lakše razbiti atome nego predrasude. Živimo u kompleksnom svijetu i izazovnom vremenu koje traži stalno učenje i napredovanje, kako bismo nadilazili predrasude u nama, ljudima oko nas, stvarima i pojavama – zaključili su sudionici radionica.

Cetvrti dan fairplay2021 2

U poslijepodnevnim satima, mladi su imali priliku sudjelovati u grupnom fitness programu, pod vodstvom Lejle Šebić, doktorice znanosti u oblasti sporta, profesorice na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu te fitness instruktorice. Grupni fitness trening danas je jedan od najpopularnijih oblika vježbanja danas te imaju niz dobrobiti za tjelesno i mentalno zdravlje pojedinca.

Cetvrti dan fairplay2021 5

U večernjim satima upriličena je simulacija press konferencije, tijekom koje su lideri timova odgovarali na pitanja “novinara” o tijeku Olimpijade na kampu, postignutim rezultatima, atmosferi unutar timova i dr. Potom je uslijedio zabavno – rekreativni program, kada su sudionici imali priliku pokazati svoje opće znanje u Kahoot kvizu te osvojiti dodatne bodove za svoje timove.

Cetvrti dan fairplay2021 1