Druga formacija animatora u Sarajevu i Travniku

139906963 212499660519419 7448369268031503230 n

Protekli vikend, od 15. do 17. siječnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu te Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku, održana je druga formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije koja se realizira u sklopu projekta Škole animatora – Mladi za mlade.

140155768 422238135863738 2673620815969154728 n
Prva večer susreta započela je molitvom te uvodnim predavanjem kao i upoznavanjem s temom programa. Animatori instruktori zajedno su s voditeljem programa mladima predstavili ideju vodilju susreta, odnosno Mjesto i pripadnost animatora u zajednici. Naime, svaki animator svoje poslanje ostvaruje unutar zajednice u kojoj je on jedan od nositelja pastorala mladih, a zajedništvo nije moguće ukoliko pojedinac nije kvalitetno izgrađen i ukoliko ne živi svoju autentičnost kao individua.
Nakon uvodnog obraćanja, animatori su imali priliku kroz praktičnu vježbu uvidjeti kako zajednica funkcionira i koje su njezine karakteristike. Ona za pojedinca ponekad može predstavljati trenutnu teškoću, no zasigurno, zajednica pojedinca štiti i osigurava mu pomoć kada mu je potrebna.
Obitelj i Crkva
Drugi dan Škole animatora sudionici su kroz radionice imali priliku u malim grupama razmatrati dvije zajednice važne za djelovanje i rad kršćanskih animatora – obitelj i Crkvu. U prvoj interaktivnoj radionici na temu obitelji u kojoj su animatori, vođeni animatorima instruktorima, na zanimljiv način razgovarali o intraobiteljskoj dinamici i važnosti same obitelji za svaku mladu osobu. Program je nastavljen u kreativnom duhu na temu Crkve. Upravo ti mladi su pozvani biti živo kamenje Božje građevine – Crkve i činiti je živom, aktivnom i djelatnom. Stoga su sudionici tijekom ove radionice razmatrali važnost i ulogu svakoga od nas osobno, kao živog kamenja koje treba biti nazidano na Kristu, zaglavnom kamenu te tako biti vidljivi znak Božjeg spasiteljskog plana koji se ostvaruje. Stečena znanja tog dana mladi su imali priliku iskazati u zabavnoj večeri gdje su samo kao zajednica mogli doći do rješenja.
U radionici Brodolomci kroz praktičan rad predstavljeni su načini i metode usmjeravanja procesa traženja suglasja u grupi, odnosno u odgojnoj zajednici u kojoj animator pastoralno djeluje. Budući da smo svi različiti i posebni, često i u zajednici može doći do razilaženja mišljenja i djelovanja, stoga smo razgovarali o temeljnim smjernicama za postizanje suglasja i ozračja u kojem se svi članovi zajednice osjećaju prihvaćenim i važnim.

image00026
Sudionici programa su dan započinjali i završavali molitvom, a svetu misu je predvodio vlč. Vladimir Pranjić u Sarajevu, dok je vlč.Šimo Maršić posjetio animatore u Travniku s kojima je slavio svetu misu.
Program Mladi za mlade sa svojim aktivnostima nastoji biti putokaz mladima i vjetar u leđa kako bi pronašli svoje mjesto u župnoj zajednici, ali i društvu u cjelini. Stoga se želi mladima kontinuirano, kroz četiri formacije, pružiti prilika da sazrijevaju u vjeri, zajedništvu i služenju, najprije u svojoj obitelji i među svojim vršnjacima, a zatim i u cijeloj župnoj zajednici. Također, želja je i motivirati mlade da otkriju svoje talente i snage kako bi kreirali ljepši i kvalitetniji vlastiti život, a zatim bili i protagonisti zdravije općedruštvene klime.

Antonio Topalović