Duhovna obnova mladih u Župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru

Duhovna obnova za mlade župe Presvetog Srca Isusova – Prozor održana je 6. ožujka 2021. Voditelj duhovne obnove bio je  don Jakov Kajinić duhovnik u travničkom sjemeništu „Petar Barbarić“. Tema duhovne obnove bila je  „Riječ Božja u životu svetog Josipa“.

Obnova je započela u 9 i 30 uvodnom molitvom i pjesmom. Potom je uslijedilo predavanje o riječi Božjoj, o njezinom značenju u životu svetog Josipa i važnosti u našem životu.

Predavač, don Jakov na zanimljiv način približio je lik svetog Josipa koji poslušno i pozorno sluša riječ Božju u svom životu. Živimo u svijetu buke i raznih informacija koje imaju za cilj odvojiti čovjeka od Boga i njegove pouke. Zato je potrebno u ovom suvremenom  svijetu odvojiti vrijeme za Boga. Osluškivati njegovu riječ po uzoru na svetog Josipa. Don Jakov je na svoj zanimljiv način prisutnim mladima približio život i sve životne situacije iz života svetog Josipa. Na svaku životnu situaciju sveti Josip odgovara Božjom riječju.

Upravo je i bio cilj ove duhovne obnove da svakodnevno odvojimo vrijeme za Boga preko Božje riječi koja nam je objavljena, a da je moguće slušati i živjeti po njoj za uzor imamo izvanredni lik svetog Josipa. Riječ Božja nam omogućava da uđemo u otajstvo Boga koji uvijek bdije nad nama. Iza nadahnutog predavanja mladi su imali vrijeme za razgovor i pitanja upućena predavaču. Mladi su imali prigodu za osobnu molitvu i za svetu ispovijed. Svećenici župnik preč. Marko Tomić, kapelan vlč. Josip Antukić, fra Stjepan Pavličević i don Jakov Kajinić.

Središnji dio ovog susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je imao don Jakov.U nadahnutoj propovijedi don Jakov  mladima na srce stavio je  Riječ Božju da im  bude prijatelj da se njome uvijek hrane i bude odgovor na sva životna pitanja. Za vrijeme svete mise pjevao je zbor mladih župe Prozor pod vodstvom s. Marinele Zeko.

Iza duhovne okrijepe uslijedila je tjelesna okrjepa, ručak za koje su zaslužne sestre Služavke Malog Isusa koje djeluju u župi i Prijateljice Maloga Isusa koje su napravile razne slastice i druga ukusna jela.

Nakon kratkog odmora uslijedio je rekreativni program koje su vješto i stručno vodili animatori župe.  Smijeha u ovom dijelu programa nije nedostajalo.

Duhovnu obnovu završili smo ponovnim susretom sa predavačem  gdje su sudionici imali priliku izvući jedan biblijski citat. Cilj biblijske poruke bio je da mladi u svojoj obitelji pročitaju ulomak iz svetog pisma koje su izvukli i da o njoj razgovaraju.

Neka naše srce ispuni riječ Božja po primjeru svetog Josipa. Neka to bude naš dar Bogu. Bog je sve za nas učinio.                    

s. Marinela Zeko