Edukacija o fiziologiji voćki u sklopu projekta Iuvenes Fructus

U subotu 13. ožujka u prostorijama Regionalnog ureda Centra za mlade u Kornici održana je druga edukacija budućih mladih poljoprivrednika u sklopu projekta Iuvenes Fructus, na temu Fiziologije voćki, tj. znanosti koja proučava funkciju i procese u biljci.

Predavač Mario Stanić polaznike je upoznao sa svim fenofazama i procesima unutar svakog vegetativnog i generativnog organa. Detaljno su pojašnjeni procesi fotosinteze, respiracije i transpiracije, poznavanja fenofaza koje je neophodno u podizanju i vođenju proizvodnje. Također je u nešto manjem obimu, na zainteresiranost polaznika, obrađena dodatna tema: Ljekovito, aromatično i ukrasno bilje. Polaznici su upoznati s osnovama podizanja nasada, njezi, berbi i sušenju bilja, i prehrambenim i nutritivnim vrijednostima.

Nakon ručka uslijedio je praktični dio edukacije koji je vodio prof. Ivo Blažanović. Pregledom voćnjaka jabuke uočena je fenofaza kretanja vegetacije, bubrenje pupova i vršeno je “sanitarno“ sječenje divljih izboja iz podloga.

Na sve tri parcele, osim ove operacije, postavljeni su ekološki mamci (lovke) radi eliminacije štetnika- potkovnjaka.

Amanda Đogaš