ANIMATORI: Iskustvo animatorice Martine Derniković

Sasvim sam slučajno saznala za program formacije animatora i danas mogu reći da je odluka da se prijavim i krenem na formacije jedna od boljih u životu. Na zimu 2018. godine sam krenula na formacije u Odžaku i nakon završene specijalizacije krećem na formacije za animatora instruktora. Škola animatora mi je bila bazična podloga gdje sam kroz radionice stekla razna znanja, i što je vrlo bitno počela se ohrabrivati da iznosim svoje mišljenje pred grupom, bez nekog straha od greške kao što je to ranije bio slučaj. Po prirodi sam bila dosta šutljiva i nesigurna, ali ovaj projekat mi je razbio tu prepreku koji sam imala, pa sam danas dosta slobodnija, imam više samopouzdanja kako u animatorskom radu, tako i u životu generalno.

Kao animator instruktor sam se nastavila nadograđivati vodeći radionice za nove polaznike. Tad sam uvidjela što se sve događa ‘iza scene’ i vidjela sam koliko tu zapravo rada ima, organizacije i planiranja. Vidim važnost timskog rada koje je ključno, čemu ranije nisam pridavala toliki značaj. Slušala sam razna predavanja i savjete o radu s djecom i mladima, te kakav pristup treba imati s različitim grupama. Pri radu s mladima vidim kolika je zapravo to odgovornost, jer tim mladim ljudima treba pružiti dobar primjer kako se treba ponašati, te kako živjeti svoju vjeru i širiti je. To je istovremeno i veliko bogatstvo, jer danas ja mogu biti osoba koja će nekome pomoći da se riješi svoje nesigurnosti i potaknuti je na samopouzdanje i slobodu.

Ljubav prema animatorstvu je povezala mnoge ljude iz cijele zemlje, te se i sama družim s ljudima koje sam upoznala u Centru, kako na projektima, tako i van njih. Otvorili su mi se novi putovi, te sam jako sretna što mogu raditi s divnim ljudima od kojih sve ono naučeno primjenjujem i svakodnevno. Trudim se da što više upijam znanja koja mi pružaju edukatori i stariji animatori instruktori jer želim da se još više nadogađujem i budem što bolja u svojoj ulozi. Ono što posebno cijenim kod Centra je imanje razumijevanja za fakultetske obaveze na koje me se dodatno i potiče, s obzirom da nikad nije problem ako ne mogu stići na neku formaciju radi obveza. Danas, često vodim radionice u svojoj župi za prvopričesnike i krizmanike, te vodim susrete Frame primjenjujući sve naučeno na svojim formacijama. Smatram se novom osobom radi ovog projekta i jako sam zahvalna Centru radi pružene prilike za napredak i za svu ljubav koju osjetim pri svakoj radionici.

Martina Derniković, animatorica instruktorica