Tomislav Brkan: Mogu biti kotač koji pokreće promjene u svojoj zajednici

Početkom nove školske godine, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. započeo je s realizacijom novog projekta koji okuplja 30 uspješnih mladih iz BiH koji aktivno sudjeluju u projektima i aktivnostima Centra za mlade Ivan Pavao II.

Kroz projekt Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu, mladi Youth Workeri do sada su imali priliku sudjelovati na radionicama na kojima su učili o tome koliko je rad s mladima važan i odgovoran posao, vještinama koje jedan Youth Worker treba posjedovati kako bi bio što bolji u radu s mladima i sl. Prvi susret koji se održao u listopadu 2021. godine bio je rezerviran i za učenje o socijalnim i građanskim kompetencijama, testiranju višestruke inteligencije, istraživanja različitih stilova učenja itd.

Kako bismo se što bolje upoznali s budućim profesionalcima u radu s mladima u čijim ćemo plodovima rada, sigurno u budućnosti uživati, predstavljamo vam mlade Youth Workere s kojima će Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u narednom razdoblju surađivati kroz mnoge projekte i aktivnosti.

Tomislav Brkan ima 18 godina i živi u Novom Travniku. Zaljubljenik je u računala, tehnologiju i inovacije, pa je upravo zbog toga upisao i srednju elektrotehničku školu, odsjek za računarstvo. Ističe kako je važno voditi računa o umu, duhu i tijelu, tako da svaki slobodan trenutak koristi upravo kako bi radio na jačanju sebe kao osobe. Voli čitati razne knjige, posebno knjige iz filozofije, povijesti, politologije, teologije, al i vrijeme provoditi u molitvi. Također, uživa u prirodi, sportskim aktivnostima i druženju s prijateljima. U razgovoru otkriva kako je ponosan na sebe zbog toga što je uspio odoljeti utjecaju modernog društva i zadržati one prave kršćanske, moralne, tradicionalne vrijednosti na što je utjecalo okruženje, posebno prijatelji i obitelji, zbog čega je iznimno ponosan.

„Odlučio sam postati Youth Worker zato što volim rad s mladima, izazove, kreativnost i druženja. Mislim da je ovo odlična prilika da razvijem sebe kao osobu, svoje vještine te da steknem nova znanja i iskustva koja kasnije mogu primijeniti u svojoj zajednici, donijeti nešto novo u svoj grad i poboljšati život mladima koji su kao ja.“- otkrio nam je na početku razgovora, ističući kako se mladima u BiH modernizacijom cjelokupnog društva pruža više prilika da usvoje neka nova znanja i vještine, nego što je to bilo ranije.

„Ipak, smatram kako je problem što su takve prilike najčešće koncentrirane i ponuđene samo mladima koji žive u našim većim gradovima, a posebno u našem glavnom gradu, dok su mladi koji žive u  nekim manjim urbanim područjima zakinuti.“- nastavlja Tomislav naglašavajući kako je problem i nedovoljna informiranost o onim prilikama koje postoje.

Razgovarajući o prilikama koje postoje za mlade, Tomislav nam je otkrio kako smatra da su mladi u BiH puni potencijala, samo da ih netko treba prepoznati i ponuditi im priliku. Ističe kako kroz projekt Youth Workera ima sjajnu priliku da znanje i vještine naučeno kroz program usmjeri prema mladima u svojoj lokalnoj zajednice i bude kotač koji pokreće, aktivira mlade da jedni drugima pomažu, ali i rade na poboljšanju kvalitete života u zajednici.

Osvrćući se na prilike koje se danas mladima nude, Tomislav naglašava kako je NCM Ivan Pavao II. jedno od najboljih mjesta gdje se možete naći kao adolescent. „Moram biti iskren i reći da sam sretan što imam priliku surađivati s Centrom i što sam dio jedne tako lijepe organizacije. Otkako sam došao u Centar za mlade, upoznao sam velik broj ljudi koji su me toliko toga naučili, pomogli mi da sazrijem i rastem kao osoba, te mi pokazali kako da ja to isto učinim za druge mlade. Baš zbog toga moram još jednom zahvaliti se svim djelatnicima na čelu s njihovim ravnateljem vlč. Šimom na organizaciji svih kvalitetnih projekata koji okupljaju veliki broj mladih“- kazao je Tomislav.

Na kraju razgovora Tomislav je poručio svim mladima da vjeruju u sebe, da ne odustaju od svojih ciljeva, da se ne boje pokrenuti, započeti nešto, iskušati se u novim stvarima, realizirati svoje ideje.

„Posebno mladima želim poručiti da vole svoju domovinu BiH, da ne idu u neke strane zemlje gdje će raditi poslove koje stranci ne žele, već da ostanu ovdje, iskoriste svoje potencijale, znanje, ideje i ljepote naše zemlje te donesu promjenu i bolje sutra za sve nas. Ja vjerujem da mi to možemo, samo treba malo hrabrosti za pokrenuti se. Svatko od nas je bitan i može dovesti do promjena, ne dajte se obeshrabriti.“- zaključuje Tomislav.