Susret Hrvatske katoličke mladeži ove godine u Bjelovaru

Ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži  održat će se  u Bjelovaru, Republika Hrvatska, 17. rujna. Nekoliko tisuća mladih okupit će se 17. rujna u sjedištu Bjelovarsko-križevačke biskupije gdje će na jednodnevnom susretu moći nazočiti  raznim aktivnostima koje unutar programa priprema biskupijski Pastoral mladih. Susreti hrvatske katoličke mladeži održavaju se od 1996., a prvi susret održan je u Splitu. Svaki susret okuplja tisuće mladih iz svih hrvatskih (nad)biskupija i katoličkih misija, a dosad su mlade, uz Split, ugostili i Rijeka, Osijek, Šibenik, Pula, Varaždin, Zadar, Sisak, Dubrovnik i Vukovar, a 2020. godine susret se trebao održati u Zagrebu.  Zbog pandemije i oštećenja nastalih u potresu, susret u Zagrebu je otkazan. No, biskupi su odlučili da Susret ide dalje te je novim domaćinom postala Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji koja radosno iščekuje mlade.

 Prijave za susret traju od 1. svibnja do 1. rujna. Također će i naša Vrhbosanska nadbiskupija ići sa svojim mladima na ovaj veliki susret. Potrebno je da se mladi prijave u svojim župama, a ostali detalji vezani za susret bit će naknadno utvrđeni. Svi detalji vezani za prijavu za  susret mogu se pratiti na mrežnoj stranici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, koji će davati detaljne upute. Kontak osoba je pastoralni suradnik u Centru za mlade vlč. Ivan Matijević, matijevicnet@gmail.com.

Tim povodom domaćini susreta su pripremili četiri kateheze i križni put kako bi se mladi što bolje pripremili za Susret. Kateheze možete pronaći i preuzeti ovdje, a svaku katehezu prati prezentacija. Za sada je dostupna samo prva prezentacija, no do kraja tjedna moći ćete ih preuzeti sve.

MOLITVA UOČI SUSRETA​

Predobri i pravedni Bože,

Stvoritelju svega svijeta,

čuj ponizne prošnje svojih vjernih koje Ti

ispunjeni nadom i pouzdanjem, upućujemo.

Privuci naša slaba i grešna srca k sebi

jer želimo biti u zajedništvu s Tobom,

oslobođeni tereta ovozemaljskih briga.

Ispunjeni radošću i zahvalnošću,

Tvojoj zaštiti i vodstvu

preporučujemo sve naše mlade

i smjerno Te molimo, po Kristu našem Gospodinu,

Svetim Duhom prožmi njihov zajednički hod

prema Susretu hrvatske katoličke mladeži.

Zagovorom naše nebeske Majke Marije,

sv. Marka Križevčanina i bl. Drinskih mučenica

u našim srcima zapali oganj svoje ljubavi

da, plodni dobrim djelima,

svijetu gorljivo svjedočimo Tebe,

jedinoga pravoga Boga,

koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova, Amen.

GESLO I LOGO

Logo je nadahnut geslom Susreta koje je preuzeto iz slavlja Mise, odnosno dijaloga koji se odvija između svećenika i naroda u predslovlju.

Kako nam i tumači o. Jeremy Driscoll, OSB u svojoj knjizi „Što se događa u Misi?“ svećenik u tom trenutku „autoritativnim glasom, ali također pun uzbuđenja i ljubavi prema onome što će se dogoditi, zapovijeda svom narodu: „Podignite svoja srca“. Na latinskom Sursum corda – ova je fraza poput krika, doslovno: „Gore srca!“. A Krist, glava, govori svom tijelu kamo ide i da ide brzo, zato se potrebno probuditi i ići dalje. Idemo u nebo, gdje Krist sjedi zdesna Ocu. Sve što će se dogoditi tamo se događa.

Kao odgovor na to, tijelo kaže svojoj glavi: „Imamo kod Gospodina“; to jest, naša su srca tamo gdje si rekao da trebaju biti. Znamo zašto nas zoveš i upravo to želimo biti s tobom. Uistinu, ovaj poziv uvodi nas u cjelokupnost Kristova uskrsnuća, u Njegov sada, gdje su sadašnjost i prošlost sada prisutni, tako da već sada možemo biti na onom mjestu koje je za nas namijenjeno za cijelu vječnost.