Program 51. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Posljednjeg vikenda u svibnju mjesecu, od 27. do 28. svibnja u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. bit će održan 51. po redu Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje (Lk 1,39).

Ovaj susret, kako stoji u pismu nadbiskupa mons. Tome Vukšića važan je jer Crkva želi mladima dati mogućnost za rast u vjeri u Isusa Krista i u ozračju evanđeoskih i životnih vrijednosti kako bi mogli doživjeti iskustvo osobnog susreta s uskrslim Gospodinom i postati vjerovjesnici mnogim drugim mladima. U svemu pismu, nadbiskup Vukšić ističe kako su mladi sadašnjost i budućnost naše mjesne Crkve, te kako im kao njihovi pastiri trebamo posvećivati više pažnje, s njima se redovito susretati i oblikovati ih svojim primjerom i učenjem.

Upravo zbog toga, ovogodišnju proslavu Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije obogatit će duhovni i zabavni program kojeg pripremaju djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u suradnji s animatorima, vršnjačkim edukatorima i Youth Workerima.

Program 51. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije započinje u petak, 27. svibnja okupljanjem mladih do 18 sati nakon čega će uslijediti sv. misa koju će glazbeno animirati zbor Emaus iz Sarajeva. Po završetku sv. mise predviđena je večera za sve mlade koji budu na programu u subotu, a nakon toga radionice koje su osmislili animatori, vršnjački edukatori i Youth Workeri. Kroz glazbenu, likovnu i glumačku radionicu sudionici će imati priliku razgovarati o susretu Marije i Elizabete i prikazati ga kroz ove tri umjetnosti.

U odnosu na ranije godine kada je u sklopu Dana mladih organizirano klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, ovogodišnji dan mladih bit će poseban, jer će umjesto klanjanja biti organiziran prvi križni put mladih.

Best off komusinaProgram u subotu započinje pokorničkim bogoslužjem u 9 sati, nakon čega će uslijediti procesija prema brdo Kondžilo u 10 sati. Tradicionalno na brdu Kondžilo u 11 sati održat će se sv. misa koju će predslaviti nadbiskup mons. Tomo Vukšić, a glazbeno animirati zbor mladih iz Brčanskog dekanata.

Po završetku sv. mise, za sve mlade bit će upriličen ručak, a odmah poslije ručka i simboličan program na kojem će se svim okupljenim hodočasnicima predstaviti gosti iz Hrvatske, rezultati radionica realiziranih u petak. Također, program će upotpuniti gosti iz Hrvatske, te svečena podjela ugovora za male grantove za podršku projektima mladih na razini župnih zajednica i dekanata.

Među gostima 51. Dana mladih u Komušini bit će i skupina biciklista koji sudjeluju biciklijadi od Slavonskog brda do Komušine koja se održava pod geslom Od Gospe brze pomoći preko Plehana do Gospe Kondžilske- Bicikliraj i doživi ljepotu Komušine. U prigodnom programu u subotu, sudionicima biciklijade bit će uručene medalje i zahvalnice biciklistima, nakon čega će uslijediti i sportski program za sve mlade.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom poziva sve voditelje skupina mladih, župnike, duhovne asistente da prijave svoje skupine mladih koji će sudjelovati na programu u petak, baš kao i na programu u subotu zbog lakše organizacije 51. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije.