„72 SATA BEZ KOMPROMISA“ u Osnovnoj školi Braće Radića Domaljevac

Volonterska akcija je projekt Nadbiskupijskog centra za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu, a u Bosni i Hercegovini realizira se od 2008. godine. To je međunarodni projekt koji animira mlade, a promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost, ali i volontersko djelovanje. Cilj projekta je okupiti mlade: osnovnoškolce, srednjoškolce i studente kako bi zajedničkim snagama i akcijama pokazali da se može preobraziti društvo u kojem živimo, te kako su male promjene značajne za razvoj lokalnih zajednica u kojima živimo. Kroz projekt ostvarena je suradnja sa školama, župama, Udrugama, organizacijama i (ne)vladinim institucijama širom Bosne i Hercegovine, a aktivnosti projekta su konferencija za medije, volonterske, ekološke, edukativne, kreativne, zabavne akcije, duhovni program za mlade i sl.

Preobrazba društva počinje odgojem od malih nogu, posredovanjem osjećaja za lijepo, za red i urednost, za brižnost oko ambijenta u kome boravimo. Stoga smo se ove godine pridružili volonterskoj akciji „72 sata bez kompromisa“ da potaknemo u našoj djeci svijest odgovornosti za očuvanje našeg planeta. Ona počinje malim koracima osjetljivosti za okoliš i brige za stvoreni svijet koji nam je povjeren. Tako su učenici šestog i sedmog razreda sa svojom vjeroučiteljicom očistili dvorište škole, šetnicu na nasipu i prilaze rijeci Savi. Ujedno su uživali u lijepom vremenu i osjetili dašak prirode koji osvježava i budi razdraganost u srcu. Djeca su s puno radosti i ljubavi kupili smeće, plastiku i razne otpade koje neodgovorni ljudi bacaju i narušavaju ljepotu prirode.

Također smo od početka ove školske godine započeli edukativno – ekološku akciju prikupljanja starog papira i plastike. Puno toga se baca i gomila smeće, a neke stvari se daju reciklirati. Tako smo pokrenuli ovu akciju kako bi djeci pokazali jedan od načina smanjivanja otpada i odvajanja korisne sirovine za recikliranje.

Neka nam zaštitnik ekologije sv. Franjo Asiški pomogne da se odgovorno i s pažnjom odnosimo prema „majci zemlji“ koja nas hrani i nosi, slatke nam plodove, cvijeće šareno i bilje donosi.

Budimo zahvalni za predivni svijet kojeg nam je Stvoritelj povjerio, da ga pazimo, čuvamo i koristimo, a ne iskorištavamo. Svaki pojedinac je pozvan čuvati čist okoliš, čist pogled, a nadasve čisto srce!

s. Ana Oršolić