Edukacija o plasmanu i preradi voća

U subotu 14. listopada održana je dvadeset šesta edukacija na projektu Iuvenes fructus, na temu Plasman i prerada voća.

Nakon što su odrađene sve radnje koje prate podizanje voćnjaka i koje dovode do konačnog rezultata- plodonošenja, postavlja se pitanje, što učiniti sa plodovima?! Pitanje plasmana je osnova pri uzgoju. Na to pitanje treba imati odgovor prije nego se proizvođač dovede pred gotov čin. Cilj svake proizvodnje je profit. Proiznaći način na koji će se profit ostvariti zavisi od dosta činitelja- između ostaloga i od znanja i spretnosti proizvođača. Svaki proizvođač mora znati na koji način će zaraditi na svojim plodovima. Na predavanju se govorilo o načinima poput prodaje na kućnom pragu, tržnici ili predajom gotovog proizvoda otkupljivačima. U zavisnosti od kvalitete plodova, ovisit će i njegova cijena i mogućnost prodaje kao stolno ili u prerađivačke kapacitete. Također, govorilo se i o načinima prerade voća, kao još jednog odličnog načina za ostvarenje profita u proizvodnji. Ovo su neke od informacija i odgovora koje su polaznici dobili od prof. Ivane u teorijskom dijelu edukacije.

U praktičnom dijelu edukacije polaznicima su najprije demonstrirani instrumenti koji pomažu voćarima da odrede idealno vrijeme berbe plodova. Tako su polaznici imali priliku rukovati s penetrometrom- uređajem za mjerenje tvrdoće ploda te s refraktometrom uz pomoć kojega mjerimo sadržaj šećera u plodu.

U nastavku edukacije polaznici su se uputili u voćnjak gdje su pristupili berbi sorte idared uz pomoć vučene platforme, koja je pokazala idealne parametre zrelosti plodova koji će biti plasirani na tržište.