POZIVNICA NA VJENČANJE

Kako se približavamo kraju liturgijske godine i sama liturgijska čitanja više govore o temama poput života i smrti, posebnog i općeg suda, Kristovog ponovnog dolaska, novog Jeruzalema. O tim nama nepoznatim stvarima Isus govori kroz slike iz svakodnevnog života. Ovoga puta upotrebljava jednu od najradosnijih događaja u čovjekovu životu. Kao što svaki narod ima svoje običaje prigodom sklapanja brakova tako su i za Isusova vremena postojali određeni običaji. Osim što su proslave trajale i po sedam dana postojao je običaj kako mladenku u njen novi dom trebaju dopratiti njezine najbolje prijateljice. Na osnovu broja njenih prijateljica možemo zaključiti kako je bilo mnogo zvanica. Ako li tražimo simboliku u samom broju deset otkrit ćemo kako ona označava čovjekovu slobodu, ali i savršenost u Božjem djelovanju. Zanimljivo je kako se i sam broj mladenkinih prijateljica nalazi ispred mladoženjinog upada, što iako rezultira negativno za neke sudionike vjenčanja ipak je iznenađujući dolazak pun pogodak s obzirom na simboliku izrečenih brojeva. Ono što ostaje upadljivo jeste mladoženjina tvrdnja o nepoznavanju najboljih prijateljica, što bi se u stvarnom životu manje vjerojatno moglo dogoditi. Razumijevanje ovog evanđeoskog odlomka postaje puno jasnije ako prihvatimo Gospodina kao mladoženju o njegovu drugom dolasku. Gospodinov odnos prema jednom dijelu uzvanika postaje jasniji u samom njegovu komentaru nazivajući neke mudrima a neke ludim. To nije odlika nečijih intelektualnih sposobnosti nego njihova odnosa prema Božjem spasonosnom planu. Način života ovih
mudrih prihvatljiv je za prisustvo na svadbi, dok način života ovih ludih ne ostavlja ih prikladnim svatima. Simbolična slika potraćenog ulja slika je potraćenog života čime sami sebe ljudi udaljuju od vječnog veselja. Od nas koji hodimo ovom zemljom se očekuje životom potvrditi svoj dolazak.

Prvo čitanje: Mudr 6, 12-16

Čitanje Knjige Mudrosti
Mudrost je sjajna i ona ne tamni: lako je vide koji je ljube i nalaze je oni koji je traže. Ona pretječe sve koji je žude i prva im se pokazuje. Tko zorom rani njoj, taj se ne muči: nalazi je gdje sjedi kraj vrata njegovih. Jer je i sama misao na nju mudrost savršena, a tko radi nje bdi, brzo je bezbrižan. Ona hodi naokolo i traži sebi dostojne; i pojavljuje im se dobrohotno na stazama i ususret im dolazi u svakoj misli.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam: Ps 63, 2-8
Tebe žeđa duša moja, Gospodine, Bože moj!

O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
U svetištu sam tebe motrio
gledajuć ti moć i slavu.
Ljubav je tvoja bolja od života,
moje će te usne slaviti.
Tako ću te slavit za života,
u tvoje ću ime ruke dizati.
Duša će mi biti kao sala i mrsa sita,
hvalit ću te kliktavim ustima.
Na postelji se tebe spominjem,
u bdjenjima noćnim mislim na tebe.
Ti postade meni pomoć,
kličem u sjeni krila tvojih.

Drugo čitanje: 1Sol 4, 13-18

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Solunjanima Braćo! Nećemo da budete u neznanju o onima koji su usnuli, da ne tugujete kao drugi koji nemaju nade. Doista, ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno s njime. Ovo vam uistinu velimo po riječi Gospodnjoj: mi živi, preostali za Dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih koji su usnuli. Jer sâm će Gospodin – na zapovijed, na glas arkanđelov, na zov trublje Božje – sići s neba. I najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu, a zatim ćemo mi živi, preostali, zajedno s njima biti poneseni na oblacima u susret Gospodinu, u zrak. I tako ćemo uvijek biti s Gospodinom. Tješite se dakle uzajamno ovim riječima!

Riječ Gospodnja.

Evanđelje: Mt 25, 1-13

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja. Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: ’Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’ Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: ’Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!’ Mudre im odgovore: ’Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!’ Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: ’Gospodine! Gospodine! Otvori nam!’ A on im odgovori: ’Zaista kažem vam, ne poznam vas!’ Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!«

Riječ Gospodnja.

 

Piše: vlč. Stipica Lešić