Budi brat! – Budi sestra!

mirBlago Mirotvorcima!” (Mt 5,9)

Dragi prijatelji riječi,

Jasne su i nedvojbene riječi koje je Papa Franjo prošle godine tijekom posjete Sarajevu poručio svijetu: „Blago mirotovrcima.“ – „Ovo je jedan uvijek aktualan poziv, koji vrijedi za sve generacije. Isus ne kaže: „Blogo onima koji mir propovijedaju“; jer svi mogu pripovijedati, ali i licempjerno, pa čak i lažno. Ne. On kaže: „Blago mirotvorcima“, što znači, onima koji mir uspostavljaju. Uspostavljanje mira je jedna vještina koja zahtijeva strast, strpljenje i ustrajnost. Blago onima koji isijavaju mir u svom svakodnevnom ponašanju, uslužnom pojavom i djelovanjem, gestama bratstva, dijaloga i tolerancije… Da, oni će se nazivati djecom Božjom. Jer Bog sije mir uvijek i svugdje.“

Čuli smo ove riječi u vremenu kada je čovječanstvo na više strana svijeta rastrgano zbog nedostatka mira. Ono pati i krvari. A ono destruktivno što opažamo u prostranstvima svijeta, često je prisutno i u našoj blizini, pa i unašem srcu. A kako reagiramo mi kad osjetimo nemir? – Često tako što osuđujemo druge, bivamo agresivni i povlačimo se nazad u našu ljusku. „Neka onaj drugi napravi prvi korak! On se mora ispričati! Ja sam sigurno upravu!“ Ove i slične misli povlači naše srce i širi ponor između nas.

Dragi prijatelji riječi, kako onda možemo uspostaljvati mir? Četiri koraka usavršavanjanam mogu pomoći. Prvo morate shvatiti: Što god da je moj protivnik uradio, i ja sam isto grešnik. Ja sam dio sukoba! (1) Kao drugo, pokušajte odlučno u drugome vidjeti sestru/brata. Ti ga/je nisi tražio, kao što čovjek ne traži i ne bira braću i sestre u obitelji. Ali oni su tvoji bližnji koje moraš ljubiti! (2) Pokušajte se staviti u poziciju drugoga. Pokušajte shvatiti zašto su se ponijeli tako kako jesu. (3) Kao treći korak, imajte hrabrosti, pored sveg opreza, otvoriti svoje srce i pričati o svojim osjećajima. (4) Tako će se uspostaviti klima u kojoj je mir moguć. Budimo sigurni: ako mukotrpno i strpljivo nastojimo tako živjeti, Isus će nas učiniti jakima. On će nam dati hrabrosti za pojedine korake. Mi stoga držimo „key4perace“u našim rukama! Što god bilo, radujte se i: Budite braća! – Buditesestre! – Be brother! – Be sister!

Za OnWordTeam    
Meinolf Wacker