Ne gubite strpljenje!

mirZaodjenite se strpljenjem!“(Kol 3,12)

Dragi prijatelji riječi,

Bio je to emotivan trenutak kada je prošle godine, ovdje u Kamenu, na kraju performanca „pieces4peace“ kada je Fajir, trinaestogodišnja glavna glumica uzviknula: „George, ovo je rješenje: Mi smo braća! Mi smo obitelj! Nema granica između nas!“ Fajir i George su proputovali cijeli svijet u potrazi za ključem za mir. Nalaze ga u bratskom životu. U scenariju dalje stoji: „Fajir se baci Georgu oko vrata!“ Ali ova scena je bila veliki izazov! Trenerski tim ju je morao bezbroj puta ponoviti. Fajir je muslimanska djevojčica, a George je kršćanski mladić. Oboje su došli u našu zemlju kao izbjeglice. Oni su trebali jedno drugo prihvatiti kao glavne glumce, ali prvih tjedana im to nije polazilo za rukom. Bilo je potrebna magareća upornost, ili, još bolje, anđeosko strpljenje. I tako su krenule scene na premijeri za sve koji su mjesecima radili na predstavi.

Dragi prijatelji riječi, kako je teško imati strpljenja za same sebe i za druge. Kako brzo izgubimo strpljenje kada nešto pođe po zlu.  Jedno pravilo iz proizvodnje tekstila nas upućuje na ravnotežu koju treba održavati: nit koja je pri odmotavanju od kalema vrlo zategnuta, i uz to prekomjerno napeta, ona puca. Potrebno je pravilo za životnu napetost: ni previše opušteno, ni previše zategnuto.- Ali kako ćemo naći takvu uravnoteženost i strpljenje? Kako možemo naučiti biti strpljivi?

Moramo znati da Bog ima beskrajno strpljenje za mene, anđeosko strpljenje! Ja mogu pogriješiti 1000 puta, On će mi dati 1001 šansu da počnem ispočetka. Biti strpljiv –ne gubiti živce! Kao što ratar strpljivo čeka jesen i plodove zemlje (vidi. Jak 5,7 ), tako i Bog čeka s beskrajnim strpljenjem na mene kada zalutam. Njegova poruka je: Vrati se i započni iz početka!

Tri koraka pomažu u stjecanju strpljenja: (1) Imajte hrabrosti zastati i predahnuti u svom trku! (2) Budite svjesni da Bog ima za Vas više strpljenja nego Vi sami za sebe! – To će Vas opustiti. (3) Zatim započnite ispočetka ono što radite!

Dragi prijatelji riječi, učimo se strpljenju u ophođenju jedni s drugima. „Strpljiv čovjek podnosi do u pravi čas, a na kraju uživa radost“ (Sir 1,23) stoji u Starom Zavjetu. Radi radosti se isplati biti strpljiv. Bog nikada ne gubi strpljenje s vama , stoga vrijedi: Ne gubite strpljenje! – Don’t lose your patience!

Za OnWordTeam    
Meinolf Wacker