Počni ispočetka!

mirPodnosite se međusobno!” (Kol 3,13)

Dragi prijatelji riječi,

Kako se brzo osude uvlače jedna preko druge u naše duše! Kako brzo osuđujemo jedni druge: Oh, zašto je opet ostavio cipele na sred puta? – Molio sam te lijepo da budeš točan. I opet te čekam više od 20 minuta. – Obećao mi je čvrsto da će me zvati za vikend, a danas je već srijeda! – Mi smo u našoj nogometnoj momčadi dugo razgovarali o tome kako da oajačamo timski duh. I na kraju je juče bilo isto kao i uvijek. Jedan kolega iz tima jednostavno nije bio spreman dati drugima šansu da igraju. Opet je samo želio pokazati što on sam zna.

Takva iskustva oblikuju naš svakodnevni život. Ona istovremeno predstavljaju i rizik i priliku. U takvim momentima možemo naučiti, kako usmjeriti svoj život, kako ne bismo završili na pogrešnom putu. Opasno je kada se u trenucima razočaranja povučemo u mišju rupu, predamo se i odustanemo: „Nemam više snage!Toliko puta sam pokušao! Druga osoba se jednostavno neće promijeniti!“ I upravu smo na neki način: Naše bližnje ne možemo promijeniti.

Papa Franjo je mladima u Sarajevu rekao: „Vi imate jedan važan zadatak: Ne gradite zidove, nego mostove!“ Ali kako ide gradnja mostova u trenutku razočarenja? Ne ide bez jednog pravog skoka! Na konjičkij utrkama, konj preskače prepreke. Ako tvrdoglavo stanu pred jednom od tih prepreka, izgubili su. Isto tako, mi smo pozvani sve svoje „zidove razočarenja“ srušiti jednim skokom ljubavi u srcu prema onima koji su nas razočarali. Tu često pomaže malo humora.

Trebali smo imati jedan izglet s grupom mladih. Jedan mladić mi je nekoliko puta rekao kako bi želio ići i kako će se sigurno prijaviti do kraja mjeseca. Prošlo je dosta vremena. Ponovo sam ga pitao putem WhatsApp-a i SMS-a. Nikakvog odogovora. Meni je to bilo vrlo nezgodno. Onda me je nazvao. Vidio sam njegovo ime na zaslonu. Tad mi je sinulo: Počni izpočetka! – Start again! „Super da si nazvao. Počeo sam se pitati jesmo li se dogovorili za kraj veljače 2016.te ili 2017.te.“ Obojica smo se nasmijali. Zato: Počnite izpočetka! – Start again!

Za OnWordTeam    
Meinolf Wacker