Od Krakowa do Paname

Slike Rim 2Proteklog tjedna, od 5. do 9. travnja 2017.g., u Rimu, u Ponteficio Collegio Internazionale Maria Mater Ecclesiae, održana je konferencija pod nazivom Od Krakova do Paname – Sinoda, put s mladima (tal. Da Cracovia a Panama – Il Sinodo in cammino con i giovani). Dikasterij za laike, obitelj i život, u suradnji s Generalnim tajništvom Sinode biskupa, okupio je u Rimu 270 predstavnika iz 103 zemlje i 44 pokreta, među kojima su bili i delegati Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, vlč. Šimo Maršić i Minja Todorović.

Susret je započeo evaluacijom prošlogodišnjeg Svjetskog susreta mladih održanog u Krakowu gdje su prisutni delegati imali priliku iznijeti svoja mišljenja o organizaciji i prijedloge za što bolju organizaciju sljedećeg susreta u Panami, 2019. godine. Ovo okupljanje je bila i prilika da se razmatra i razgovara o nadolazećoj 15. biskupskoj Sinodi čija tema glasi: Mladi, vjera i razlučivanje zvanja.

Slike Rim 1Generalni tajnik Sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri, naglasio je kako Sinoda nije o mladim ljudima kao predmetom proučavanja, nego da je ovo Sinoda biskupa koja nastoji aktivno uključiti mlade ljude koje Papa Franjo poziva da izraze i svjedoče svoju vjeru. Kako je Sveti Otac rekao, tijekom bdijenja i zajedničke molitve u bazilici Santa Maria Maggiore, ova Sinoda je poziv svim mladim ljudima, pa i onima koji se osjećaju agnosticima, i onima koji su se udaljili od Crkve, mladima iz cijelog svijeta.

Izlaganjima nekoliko biskupa, pridružili su se i mladi delegati iz različitih zemalja sa 5 kontinenata koji su poslali jasnu poruku. Svojim prijedlozima, izlaganjima i produktivnim radom u grupama poručili su da su spremni na promjene i na uključenost za sudjelovanje u sljedećoj Sinodi gdje se prije svega treba čuti glas mladih.

Na Cvjetnicu, 9. travnja, delegati su se okupili u Vatikanu, na trgu svetog Petra gdje je svetu misu predvodio Papa Franjo. Jasno je poručio mladim ljudima da su potrebni crkvi i društvu. Međutim, kako je kazao, potrebno je da mladi ustanu sa svoga kauča i da putuju, da budu misionari svojih crkvenih zajednica, odnosno protagonisti nadolazeće Sinode. Naglasio je da je onaj ko ne poduzima rizike već ostario. Po završetku sv. mise, mladi iz Krakowa su predali križ mladima iz Paname i tako obilježili početak puta ka sljedećem Svjetskom susretu mladih koji će se održati u Panami, 2019. godine, pod geslom Velika mi djela učini Svesilni (Lk 1,49).

Slike Rim 3Minja Todorović