Kreševski dekanat po prvi put organizirao Križni put za mlade

Krizni put Kresevo 1U nedjelju, 9. travnja 2017. godine, u župi sv. Ane u Banbrdu-Lepenica, upriličen je po prvi put Križni put za mlade Kreševskog dekanata, koji je predvodio fra Stipan Radić, dekan kreševskog dekanata, zajedno s mladima iz Lepenice i Gromiljaka. U nastavku donosimo iskustvo Borisa Dragojevića, predstavnika kreševskog dekanata u Vijeću za mlade Vrhbosanske nadbiskupije. 

Osvanuo je novi dan. Zadnji dan u tjednu. Nedjelja. No, ova nedjelja nije bila kao sve ostale. Ova nedjelja je bila drukčija. Posebna. Jedinstvena. Cvjetnica. Nedjelja muke Gospodnje. Nedjelja jednog kraja koji je ustvari novi početak. Za mlade Kreševskog dekanata itekako je značila novi početak. Početak jedne nove tradicije. Jednog novog običaja za koji se nadam da će se ukorijeniti u svakidašnjicu.

Krizni put Kresevo 4Možda nije u prošlost. Ali jeste u sadašnjost. A nadam se da će i u budućnost. Naime, po prvi put održan je Dekanatski križni put mladih Kreševskog dekanata. No, ne samo mladih. Bilo nas je tu svih uzrasta. Od najmanjih i najmlađih, do onih malo starijih koji su se i dalje osjećali mlado. No, mladi su vodili. Predvodili. Lepenica. Banbrdo. Predivno. Prezeleno. Uz postaje koje su načinili tamošnji župljani, mladi, framaši i svi ostali, zaputili smo se prema vrhu brda. Pratili smo Isusov križni put. Pratili ga kroz razmišljanja. Pratili ga u njegovoj usamljenosti…odbačenosti…želji za ljubavlju i srećom…prikrivenoj tuzi.

Sve to skrivalo se na licu čovjeka koji otkupi grijehe svih nas. Koji se žrtvova za nas. I baš na ovaj dan, posla nam Bog sunce. Da nas prati na križnom putu, dok mi pratimo Isusa na njegovom križnom putu. Uzbrdica…pješačenje…križ…molitva. Sve odjednom. U jednom. U svima nama. Molitva. A cjelokupni hod bio je popraćenom cvrkutima ptica, šumom drveća i laganim šapatom sjevernog povjetarca. Došli smo na vrh. Ispunjeni. Obnovljeni. I veseli. Osmijeha nije zafalilo. Nikako. Ni u jednom trenutku. Euharistija. Na samom kraju druženje. Druženje uz razgovor, sok, i nešto za pojesti. Hvala Ti Bože na ovom divnom danu. Hvala Ti na ovim divnim ljudima. Hvala Ti 130 puta. Hvala Ti i više. Hvala.

Krizni put Kresevo 3